aktuality

Nové vyrezávané sochy: Trenčiansky hrad a Jaseňová víla

Drevorezba Trenčiansky hrad z dvojitého jaseňového kmeňa a autor návrhu odborný lesný hospodár Ivan Jančička
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Čerešňový sad v trenčianskom lesoparku Brezina pôvodne tvorili čerešne a višne. Výrazne sa rozrástol až na plochu 215 ha. O jeho rozvoj sa starajú zamestnanci Mestského hospodárstva a správy lesov Trenčín. Vzhľad a atraktívnosť zveľaďujú novými sochami.

Najnovšie k vyrezávaným sochám pribudla 4-metrová Jaseňová víla a drevorezba Trenčianskeho hradu. Sochy navrhol a nakreslil odborný lesný hospodár Ivan Jančička. Už viac rokov navrhuje nové motívy sôch. Využíva odumreté a poškodené stromy, ktoré by boli ináč vhodné len na palivo. Sochy do reálneho tvaru prenáša pilčík Július Šedivý. Drevorezby pilčík vytvára v dielni len na nepriaznivého počasia. Celková výroba dvoch nových drevených unikátov trvala s prestávkami takmer dva mesiace.

Drevorezba Trenčiansky hrad je z dvojitého kmeňa a umiestnili ju na prístupovej ceste smerom k skutočnému Trenčianskemu hradu. Jaseňová víla má výšku takmer 4 metre a hmotnosť okolo 350 kg. Je v peknom prostredí, keďže je vyhľadávaným miestom pre fotenie návštevníkov. Stala sa novým symbolom lesoparku a má ho chrániť. Na zveľadenie prírodného prostredia získali 94 tisíc € ako spoločný projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja a juhomoravského mesta Bučovice TreBuChat.

Jaseňová víla má byť ochrankyňou Čerešňového sadu a jeho návštevníkov

V rámci projektu vytvárajú nový mobiliár popri novom vychádzkovom chodníku. Pribudne 26 drevených lavičiek. Vytvárajú nové priestory okolo ohnísk, ktoré môžu Trenčania využívať na opekanie. Pri každom ohnisku je stôl a dve lavičky z agátového dreva. Dodatočne priestor doplnia relaxačnými ležadlami.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština