aktuality

Milión stromov pre nové lesné parcely

Milión stromov pre Slovensko (sprava) M. Halabuk,Ing. T. Čuka, Ing. F. Štulrajter, CSc
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Tradícia „Apríl – mesiac lesov“ bola vždy zameraná na vysádzanie nových lesných porastov, aby sa nahradil úžitok z plochy vyťaženej drevnej hmoty. Aktuálna opodstatnenosť je o to dôležitejšia, že Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR má záujem výrazne posilniť lesné hospodárstvo rekreačnými prioritami a starostlivosťou o nové vysádzanie lesov.

Iniciatívu š.p. LESY SR „Milión stromov pre Slovensko“ pozitívne vníma aj verejnosť. Zo všetkých regiónov sa ozýva odhodlanie podpory a prihlášok dobrovoľníkov na vysádzanie lesov. Prvým podujatím bolo vysádzanie stromov v areáli poľovníckeho kaštieľa Antonstál pri Nemšovej, kde vysadili prvých 40 stromov. Naplánovaných je ďalších 15 takýchto akcií v rámci Slovenska. Vysádzať za podpory dobrovoľníkov však budú dovtedy, pokiaľ nevysadia celkový počet – milión sadeníc. Na víkendovom podujatí sa zúčastnili generálny riaditeľ š.p. LESY SR Ing. Tomáš Čuka a predseda iniciatívy PEFC Slovensko Ing. František Štulajter, CSc. Podujatie koordinuje občianske združenie Moje Slovensko pod vedením Michala Halabuka. Tieto kroky odôvodnil predseda PEFC Slovensko Ing. František Štulajter, CSc.: „Les nie je fabrika na drevo, ako ju chápali predchádzajúce generácie. Chceme premeniť les do podoby, aby mohol plniť všetky funkcie udržateľnosti, environmentalistiky a zlepšenie kvality prírody a života ľudí.“

Do vysádzania lesa sa zapojila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Pod dohľadom generálneho riaditeľa š.p. LESY SR Ing. Tomáša Čuku vysádzali zamestnanci Kancelárie prezidentky SR a ich rodinní príslušníci nový les v lokalite Ondrovičov obrázok nad Limbachom. Túto plochu postihla v roku 2010 vetrová kalamita a už je pripravená na založenie nového lesa. Lokalita je v správe š.p. LESY SR a práce koordinuje Odštepný závod pod vedením Ing. Martina Matysa.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština