výstavy

Nábytok a Bývanie 2020 v Nitre: od univerzálnosti k individualizmu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Veľtrh Nábytok a Bývanie v Nitre už tri desaťročia prináša odborníkom reálny pohľad na trendy bývania. Konečným spotrebiteľom pomáha nájsť riešenia pre zariaďovanie bytov a domov. Jubilejný 30. ročník sa uskutoční od 10. do 15. marca 2020.

Organizátori optimisticky očakávajú do 80 tisíc návštevníkov, ktorí prídu obdivovať expozície 400 priamych vystavovateľov na ploche 24 tisíc m2. Témou roku 2020 je rozmanitosť. Nábytkom a bytovými doplnkami si návštevníci túžia zariadiť dom a byt podľa individuálnych predstáv. Chcú si vytvoriť autentické prostredie presne na mieru všetkých členov domácnosti.

Domáca tvorba pre slovenských výrobcov

Jubilejný 30. veľtrh Nábytok a bývanie 2020 bude tesne prepojený s 23. ročníkom prehliadky Fórum dizajnu tradične umiestnenej v hale M3. Okolité stánky obsadia výrobcovia nábytku, ktorí sa presadzujú u zákazníkov najmä vzhľadom a funkciou jednotlivých typov. Súčasťou haly M3 bude aj auditórium pre odborný sprievodný program, ktorí tvoria:

•    Český deň v utorok 10. 3. 2020 začína prezentáciou hosťa veľtrhu MgA. Petra Novague o 10:45. Nábytkárski odborníci potom (od 11:00) uvedú stručné referáty na témy: Poznatky z európskych nábytkárskych výstav a veľtrhov – doc. Ing. arch. Ludvika Kanická, CSc.; Rastúci detský nábytok – doc. Ing. arch. Hynek Maňák, Ph.D.; Zvyšovanie ľudského veku a premeny bývania – Ing. Helena Prokopová; Z nuly na 20 rokov s matracmi Tropico – Petr Vašíček.

•    Slovenský deň bude vo štvrtok 12. 3. 2020 (od 10:00). Prednášať budú slovenskí odborníci na témy: Globálna budúcnosť ľudstva a dizajn – doc. akad. soch. René Baďura; Industry 4.0 v procese navrhovania a dizajnu nábytku – Ing. Roman Nôta a Mgr. Art. Jakub Forgáč; Digitálna (virtuálna) obnova interiéru – Ing. Dušan Kočlík, ArtD. a Mgr. Art. Adam Tóth.

Auditórium haly M3 využije aj spoluorganizátor paralelnej prehliadky Fórum dizajnu – Slovenské centrum dizajnu (SCD) na konferenciu „Udržateľnosť naprieč generáciami“, ktorá priblíži históriu a budúcnosť dizajnu, tiež stručné dejiny SCD vzhľadom na domácu tvorbu v oblasti dizajnu nábytku. Konferencia sa bude konať v stredu 11. 3. 2020 (od 14:00 do 16:00). Opäť udelia aj Cenu Slovenského centra dizajnu. Samotná expozícia dizajnu je výsledkom aktivity študentov vysokých škôl: Vysoká škola výtvarných umení Bratislava, Slovenská technická univerzita – Fakulta architektúry Bratislava, Technická univerzita Košice, Technická univerzita Zvolen, Mendelova univerzita Brno.

Slovenská kvalita sa oplatí

Druhým najvýznamnejším spoluorganizátorom a garantom odbornosti nábytkárskeho veľtrhu je od roku 2001 Zväz spracovateľov dreva SR, ktorý vytvorí návštevnícke centrum v hale N pod označením „Slovenská kvalita sa oplatí“. Stánok budú tvoriť vystavené ceny do zlosovacej tomboly, ktoré venovali členské spoločnosti ZSD SR. Návštevníci tu odovzdajú kupóny zo vstupeniek pre losovanie, ktoré bude v nedeľu 15. 3. 2020 (na pravé poludnie). Súčasťou stánku bude auditórium s panelovou prezentáciou 9. ročníka súťaže DREVOSTAVBA ROKA 2019 a hlasovania návštevníkov o vecné ceny. Bude tu aj priestor na firemné prezentácie a rokovania členských spoločností. Duálne vzdelávanie podporí spoločná prezentácia SOŠ drevárskych Spišská Nová Ves, Topoľčany a Zvolen. Tieto školy majú v súčasnom školskom roku 60 žiakov pre 13 výrobcov nábytku a okien. Diskusné fórum výrobcov nábytku, obchodníkov a spotrebiteľov prenesú do auditória haly M3. Diskutovať budú v stredu 11. 3. 2020 (o 13:00) na tému „Kvalitný dizajn nábytku – ako ho dostať k spotrebiteľovi?“ Na záver udelia cenu „Nábytkársky Oskar“ pre členskú spoločnosť prezentovanú na veľtrhu.

Neoddeliteľnou každoročnou súčasťou veľtrhu Nábytok a Bývanie bude aj udelenie cien hodnotiteľskej komisie v šiestich kategóriách o Cenu veľtrhu NaB 2020.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština