výstavy

MODDOM 2019: Nábytok zatienilo technické vybavenie bytov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Kvalitný nábytok a dizajnové doplnky interiéru sú osvedčenými a dlhoročnými hlavnými ťahúňmi veľtrhu MODDOM. Zariaďovanie bytov a rodinných domov sa stáva veľkou výzvou. Ich majitelia dbajú, aby bolo zariadenie funkčné a esteticky príjemné, aj odrazom vkusu. Bratislavské výstavisko prináša moderný, dizajnový a nadčasový nábytok do celého interiéru. Na päť dní počas trvania 24. ročníka MODDOM (16. – 20. októbra 2019) sa všetky inšpirácie presťahovali na výstavisko Incheba EXPO, kde 220 výrobcov a predajcov na ploche 20 tisíc m2 v častiach výstaviska A1, B1, B stred, B0 a D predstavilo svoje úsilie na podporu bývania.

Ceny MODDOM 2019

Určitým barometrom záujmu vystavovateľov prezentovať nábytkársku produkciu boli prihlášky do súťaže o Cenu MODDOM 2019. Spolu z 33 prihlášok ponúklo 6 prihlášok zameraných na čistotu a technické vybavenie, 6 prihlášok na produkty osvetlenia, na čalúnenie a postele chcelo upozorniť 7 prihlášok, stoly a stoličky mali prihlášku 7 výrobkov. Klasický masívny drevený nábytok už nedominoval ani na výstavisku, ani v súťaži. V nábytku prevládali hlavne konštrukčné prvky z kovu, plastov, kompozitných a iných progresívnych materiálov.

Veľtrh MODDOM 2019 bol predovšetkým odrazom interiérového dizajnu. Odborníci samostatne posudzovali úroveň výstavných expozícií. Udelili hneď 4 ceny za expozície. Cenou ohodnotili expozíciu ZENO špičkových výrobcov – predstavila európsky dizajn jedálenského nábytku (výrobca Team 7), dizajn kuchynského nábytku (Doimo Cucine), sedačiek (Walter Knoll, Rolf Benz, Rom, Hartmann).

Cena za expozíciu patrí aj Fakulte architektúry STU Bratislava. Kompletnú prezentáciu vytvorili z posterov ohodnotených Cenou dekana FA STU prof. Ing. arch. Pavla Gregora, PhD. Celkom udelili 34 cien so zameraním na ďalšie osobnosti fakulty, hlavnú cenu získali študenti Bohdan Hollý a Ondrej Jobus, cenu za dizajn produktu Peter Ťapajna, odmeny Erik Rejta a Jana Michalková.

Veľtrhovú expozíciu tvoril exteriérový nábytok prekrytý bezúdržbovými pergolami, vrátane exteriérového nábytku na terasu alebo záhradu. Celý sortiment formou jedinečného SUN Systému možno inštalovať do zariadenia priestorov.

Nové možnosti osvetlenia interiéru zo stropov rôznymi tvarmi svietidiel vytvorili expozíciu Svetelné stropy. Okrem expozície v nej vynikal výrobok LOOP E 2000 tvoriaci svetelný strop prstencovitého tvaru na ploche 2×1 m (s výškou 15 cm). Priame svetlo produkuje 3000 K + RGB LED sústava pre farebnú zmenu osvetlenia. Svietidlo má jedinečný dizajn v bielej farbe. Slovenský výrobca tak získal dve ceny.

Medzi harmonickými zostavami drevených postelí a sedacích súprav vyčnieva matrac so svetovým patentom Magni­stretch Sport 9. Taliansky výrobok má základ v stredne tuhom jadre matraca. Jeho boxspringové zloženie je vhodné pre mladých športovcov kvôli častému preťaženiu organizmu a potrebu regenerácie chrbtice a biomechanickými poruchami. Matrac s výškou 23 cm (nosnosť 150 kg) vďaka viacerým vrstvám jemne naťahuje chrbticu počas spánku do pôvodnej polohy. Spánok na tomto matraci za 8 hodín má podobný účinok ako 30 minút intenzívneho strečingu.

Ceny MODDOM 2019 za produkty získali aj českí výrobcovia nábytku. Výrobca Kaplan Nábytek (Orličky) vytvoril celok pre „Home Office“ alebo klasickú kanceláriu. Tvorí ich subtílny pracovný stôl „Gatta“ so vzdušnou konštrukciou. Prednosťami sú skryté vedenia káblov, miesta na odkladanie elektroniky a nabíjačky. Úložný priestor s vyberateľnými priehradkami je dômyselne ukrytý v lube stola. K stolu sa výborne hodí stolička „Gatta Vorta“ s opierkami na ruky. Jedinečný otočný mechanizmus umožňuje otáčanie stoličky o 180° a automatické vrátenie do východiskovej polohy. Aj dlhodobé sedenie zostáva vysoko komfortné. Pracovný stôl a stolička s opierkami vyrábajú v bukovom, dubovom a orechovom variante.

Ocenili aj výrobok z expozície Hand Made Company s.r.o. Galanta „Chlieb“. Uskladňovacie vrecko z ľanu na elegantné uskladnenie chleba a pečiva má rozmer 30×40 cm. Uchováva chlieb bez igelitu a papiera, čerstvý rez chleba nepodlieha plesni. Vrecko zviazané šnúrkou, ozdobené pásikom s ornamentovou čipkou je vhodné na servírovanie. Výrobok získal Grand prix na Mobitexe 2019. Ľanové výrobky vyrába chránená dielňa 12 šičiek pod vedením Petra Šípoša.

Tradiční slovenskí výrobcovia nábytku nevyužili možnosť zvýšiť ponuku pre náročných spotrebiteľov v Bratislave a okolí. Najvýraznejšie sa to podarilo FINES a.s. s dizajnom postelí a čalúneného nábytku na ploche 100 m2, Drevbyt – Ing. Peter Palatinus so stoličkami, stolmi a barovými stoličkami na ploche 45 m2, kuchynská zostava výrobcu Kuchyne od Čvirika na ploche 28 m2. Výrazná bola prevaha doplnkov interiéru.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština