aktuality

Sýty hladnému neverí

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

ZSDSR lgTak hovorí jedno z múdrych slovenských prísloví. V podobnej situácii sa cítia byť aj drevospracujúce spoločností, ktoré sú združené v Drevárskej sekcii Zväzu spracovateľov dreva SR (DS ZSD SR), pretože už viac ako tri roky sa márne usilujú nájsť spoločnú reč so svojím strategickým partnerom, ktorým sú LESY SR, š.p.

Komunikácia je na bode mrazu, okrem nevyhnutných rokovaní o obchodných zmluvách, lesnícke vedenie nie je ochotné počúvať argumenty o tom, že bez vytvorenia pravidiel transparentných vzťahov, rovnakých pre všetkých odberateľov – bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú členmi ZSD SR – budú jedni či druhí vždy nespokojní s podmienkami obchodu.

Po vyčerpaní všetkých pokusov o komunikáciu a logickú argumentáciu zo strany ZSD SR u svojich lesníckych partnerov i ministerstva sa rozhodli usporiadať v utorok 26.1.2016 spoločnú tlačovú konferenciu s bývalým zamestnancom LESY SR, š.p. a v súčasnosti poslancom NR SR Jánom Mičovským (OĽaNO) pod názvom „Štátny klientelizmus v podniku LESY SR, š.p. – prekážka pre transparentnosť trhu s drevom“. Ing. Igor Patráš, prezident ZSD SR, sa vo svojom vystúpení sústredil na tri hlavné tézy:

Súčasné problémy kvôli chýbajúcim pravidlám trhu s drevom:
1. Disproporcia dodávok dreva medzi spracovateľské a nie spracovateľské spoločnosti.
2. Neexistencia transparentných pravidiel, zaručujúcich spravodlivý prístup k drevu v LESY SR, š.p.
3. Klientelizmus a zvýhodňovanie vybraných spoločností zo strany LESY SR, š.p.

TK ZSDSR 01mTK ZSDSR 02mPodľa údajov, ktoré sa opierajú o štatistiky Národného lesníckeho centra vo Zvolene, Igor Patráš na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že aj napriek tomu, že členské drevárske spoločnosti ZSD SR spracovali minulý rok 74 % zo všetkého dreva ihličnatých piliarskych výrezov (IPV), štátny podnik, ktorý obhospodaruje 50 až 55 % slovenských lesov, im dodal iba 23 % z celkových dodávok.

TK ZSDSR 03mTK ZSDSR 04mAni napriek opakovanej snahe a iniciatíve ZSD SR, štátni lesníci a ani ministerstvo pôdohospodárstva ako zriaďovateľ LESY SR, š.p. neboli ochotní ani len uvažovať o niekoľkokrát navrhovanom systéme hodnotenia odberateľov – ratingu – ktorý by spoľahlivo rozlíšil spracovateľov od priekupníkov a obchodníkov s drevom. Je to, podľa Igora Patráša, pravdepodobne spôsobené tým, že jedným z najväčších obchodníkov s drevom na Slovensku je firma Taper, s.r.o., v ktorej je spolumajiteľom Peter Žiga, súčasný minister životného prostredia SR a pre túto firmu ide cez nastrčené spoločnosti najviac dreva zo štátnych lesov.

TK ZSDSR 05mTK ZSDSR 06mTie sa, samozrejme bránia, ako citovala agentúra SITA: „Štátny podnik LESY SR odmieta tvrdenia prezidenta Zväzu spracovateľov dreva (ZSD SR) Igora Patráša o netransparentnom rozdelení dreva pre jednotlivé drevospracujúce spoločnosti. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca š.p. LESY SR Vlastimil Rezek. Ako ďalej konštatoval, štátny podnik sa na rozdelení dreva jednotlivým spoločnostiam pre rok 2014 dohodol so ZSD SR a odvtedy odberateľov nezmenil.“

TK ZSDSR 07mTK ZSDSR 08mSITA ďalej uvádza: V štátnom podniku LESY SR a na trhu s drevom pretrváva klientelizmus a korupcia. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol poslanec za OĽaNO Ján Mičovský, podľa ktorého to dokumentuje dodávka dreva š.p. LESY SR pre drevospracujúcu spoločnosť PRP Veľký Krtíš, kam od 1. januára 2012 do 31. augusta 2015 vyexpedoval štátny podnik o vyše 13 tis. kubíkov dreva viac, ako potvrdila samotná spoločnosť.

TK ZSDSR 09mAko pokračoval Mičovský, podnik PRP pri odbere dreva mnohokrát potvrdil prijatie menej kvalitného dreva, ako reálne od firmy LESY SR dostal. Takéto prehodnocovanie dreva vytvorilo rozdiel vyše 2,162 mil. eur v neprospech štátnych lesov. „To, že LESY SR takýto stav štyri roky trpeli, svedčí buď o mimoriadnej nekompetentnosti vedenia, čomu neverím, alebo o rozsiahlom politickom klientelizme,“ komentoval poslanec. PRP je druhý najväčší spracovateľský podnik dreva na Slovensku a prvý najväčší odberateľ dreva od LESY SR. „Toto je spôsob riadenia, ktorý prezentuje ktosi kdesi veľmi vysoko v politickej centrále SMER-u a niečo také je neprípustné,“ konštatoval Mičovský. Absurdný je podľa neho tiež rozdiel v dodávke dreva spoločnosťou LESY SR pre najväčšieho spracovateľa dreva na Slovensku – spoločnosť Rettenmeier, kde v rovnakom období a pri porovnateľnom objeme vznikol rozdiel vyše 2 tisíc kubíkov v hodnote 11 tis. eur a to v prospech štátneho podniku. Spoločnosť PRP má podľa Mičovského od súčasnej vlády taktiež schválenú, no ešte nevyplatenú, investičnú rozvojovú pomoc vo výške 1,5 mil. eur na rozvoj investičných a podnikateľských aktivít. Z tejto sumy je 300 tis. eur plánovaných na novovytvorené pracovné miesta, 636 504 eur na nákup nových technológií a 574 120 eur je daňová úľava. Podpora novovytvorených pracovných miest je podľa poslanca pochybná, keďže spoločnosť len presunula časť činnosti podniku na živnostníkov. Otázna je podľa neho aj pomoc na nákup strojov, ktoré boli už používané, čo je v rozpore s pravidlami pomoci.

TK ZSDSR 10mJe veľa otvorených otázok, na ktoré existuje množstvo odpovedí, no iba jediná správna: drevo ako strategické surovina sa musí dostať v prvom rade k tým, ktorí ho spracúvajú, a ktorí týmto spôsobom vytvárajú pracovné miesta a hodnoty pre celé hospodárstvo. Akékoľvek iné rozhodovanie o tom, komu sa surovina dostane a komu nie je subjektívne, netransparentné a nespravodlivé.

V prípade záujmu si môžete pozrieť celú tlačovú konferenciu na http://tv.nrsr.sk/archiv/tlacovakonferencia/6/1817

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština