aktuality

Pokus o obnovu výroby slovenských lyží

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Forestskis mDrevené lyže sa na Slovensku sériovo nevyrábajú už viac ako štvrťstoročie. Súčasná konštrukcia lyží má však už veľmi malý podiel dreva. K výrobe lyží sa odhodlali dvaja nadšenci – bratia Viktor a Jakub Devečkovci. Sú pravdepodobne jedinými slovenskými výrobcami lyží v súčasnosti.

S ambíciou vyrábať lyže si založili vlastnú značku Forest Skis. Obaja pochádzajú z Liptova a brázdia lyžiarske svahy od mladosti, aj v extrémnych podmienkach. Lyže im veľa nevydržia a tak sa rozhodli zdokonaliť ich konštrukciu. V podstate nadväzujú na technológie spred štyroch desaťročí s využitím najnovších poznatkov.

Mladší Viktor končí štúdium energetiky v Brne a má skúsenosti s prácou v tíme pri dizajne a konštrukcii úspešných študentských prác. Bratia sa usilujú materiálovo poskladať lyžu tak, aby odolala aj extrémnej záťaži. Lyže by mali byť bezpečné v jazde mimo vyznačených zjazdoviek aj v náročných krkolomných terénoch. Viktor sa spolieha na svoje vlastné výpočtové systémy, doplní ich Jakubovými znalosťami o kompozitných materiáloch – uhlíkových, sklenených a kevralových vláknach. Sú presvedčení, že nové lyže budú fungovať podľa ich predstáv.

Vývoj trvá už 7 rokov. Prvé prototypy vyrobili v malej pražskej dielničke, ktorá už neexistuje. Jedny zo svojich prvých verzií freeridových lyží uviedli na trh v zimnej sezóne 2013/2014. Použili osvedčené vnútorné drevené jaseňovo-osikové jadro, zviazanie vláknami a živicami so sklznicou a hranami. Najväčšiu pozornosť venujú požiadavke na tvrdosť lyží a zvlášť na tvar päty lyží, originálna je aj povrchová úprava. Lyže sú ručne vyrábané v malej dielni na výrobu lyží a snowboardov v Prahe.

Na Slovensku sa vyrábali drevené lyže v Bytči od roku 1955. Výrobu presunuli v roku 1958 do závodu Drevoindustria „Súľov“ Bytča, od roku 1964 s jediným výrobným programom: sériovou športovou výrobou (lyže, sánky, hokejky). Mali vlastné vývojové stredisko, ktoré sledovalo trendy rakúskych producentov svetových značiek. Vlastný vývoj ukončili v roku 1971. Pred štyrmi desaťročiami (1974–75) zaviedli licenčnú výrobu lyží Aluglas a Dynaglas (s rakúskou firmou Hagan). Namiesto drevenej konštrukcie tvorilo lyžu jaseňovo-osikové kompozitné jadro obalené do odolnej kombinácie umelých hmôt a využitím pevných vlákien za účelom stability a bezpečnosti lyží. Výrobu ukončili v roku 1991. Areál závodu už ani neexistuje.

Foto: Bratia Devečkovci sú pravdepodobne jedinými Slovákmi, ktorí pod svojou značkou vyrábajú lyže (foto: Broňa Brtáňová)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština