archiv aktualit rok 2013

Na strechu paneláka v Košiciach vyniesli drevenú stodolu z Oravy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Drevenica Kosice1 mMladý výtvarník a architekt Tomáš Džadoň nechal vybudovať na streche paneláka v Košiciach pamätník ľudovej architektúry. Pozostáva z troch originálnych stodôl a tieto postavili na streche 13-poschodového paneláka. Originálnym miestom umiestnenia je Sídlisko Dargovských hrdinov, konkrétne Lidické námestie. Všetko sa to udialo v podvečer 28.9.2013.

Drevenica Kosice2 mPo súhlase obyvateľov bytovky sa panelák stal podstavcom monumentálneho diela. Viditeľné je aj zo vzdialených častí Košíc. Starší obyvatelia východoslovenskej metropoly sú hrdí na staré tradície výstavby z dreva a pripomínajú im ich mladé roky.

Drevenice pochádzajú z Párnice na Orave a z Liptovskej Tepličky. Tesári demontovali pôvodné drevené konštrukcie. Presne označili všetky trámy (ako to robia pre pamiatkárov pri prenose chránených stavieb), ktoré previezli do Košíc a na parkovisku poskladali do pôvodného stavu. Ťažká technika ich potom vyniesla na strechu paneláka.

Drevenica Kosice3 mTomáš Džadoň absolvoval štúdium na AVU Praha v Ateliéri Monumentálnej tvorby Jiřího Příhody a doktorantské štúdium v „Neateliéri“ Dezidera Tótha na VŠVU Bratislava. Pri realizácii netradičného projektu mu pomáhali 4 tesári, 3 projektanti, 4 statici, 2 bleskozvodári, 10 oceliarov, 7 stavbári, 2 stavbyvedúci, 4 izolatéri – všetci pod dozorom zástupcu stavebného dozoru.

Drevenica Kosice4 mFoto: TASR

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština