archiv aktualit rok 2013

Gáter Valaška ukazuje, ako sa kedysi rezalo drevo

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Gater Valaska1Gáter na vodný pohon dostal pred desaťročiami pán Neuman v Topoľčanoch ako svadobný dar. Bolo to však už v dobe, keď súkromné podnikanie nebolo potrebné. A tak píla zostala nezmontovaná. Až ako zamestnanec výrobnej spoločnosti Decodom v Topoľčanoch ponúkol svoj dar ako historický exponát na umiestnenie v areáli závodu.

Prvá parná píla v Topoľčianskom regióne pracovala od roku 1911 nielen pri výrobe reziva, ale aj pri produkcii parkiet. Prelomovou etapou bol rok 1947 so zameraním závodu na výrobu nábytku. Po roku 1958 sa vtedajší podnik Mier stal najväčším výrobcom a exportérom nábytku. Tradície previazali so súčasným rozvojom najväčšieho výrobcu nábytku Decodom s.r.o. a vo vstupnej časti umiestnili historické stroje a náradie. Môžu ich obdivovať obchodní partneri, exkurzie žiakov základných a stredných škôl, či vodiči kamiónov pri čakaní na nakládku a vykládku.

Gater Valaska2Dar zrekonštruovali zamestnanci Oddelenia vlastnej ochrany spoločnosti počas svojho voľna. Unikátnu vodnú pílu s názvom Valaška dala do pohybu nie voda ale elektrina. Nadšenci topoľčianskej histórie sfunkčnili všetky časti píly. Kovové prevody a súčiastky sú pôvodné, drevené dorobili.

Gáter ukazuje, ako kedysi rezali guľatinu. Decodom s.r.o. Topoľčany nemá vlastnú pílu a ani ju nepotrebuje. Nábytok sa vyrába inými technológiami ako pred polstoročím. Nedávno posilnili výrobu nábytku inštalovaním vysokovýkonnej linky nárezu a opracovania veľkoplošných materiálov Schelling.

 

Foto: Gáter Valaška pri vstupe do výrobného areálu Decodom s.r.o. Topoľčany. Foto: Dr. Anton Mrník

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština