aktuality

Vianočné teplo domova z kalamitného dreva

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ústretovým krokom š.p. LESY SR pre oživenie trhu s drevom je ponuka nepredaného množstva ihličnatej vlákniny  (106,6 tis. m³) obciam  a ich obyvateľom. Toto množstvo dreva ponúkajú odštepné závody len za priame výrobné náklady.

Drevo predajú ako palivo v cene 18,24 €/m³. Je to konečná cena vrátane DPH. Obce na základe záujmu občanov objednajú drevnú hmotu na príslušnom OZ LESY SR, š.p. Výber domácností určí obec. Tá zabezpečí aj dopravu dreva záujemcom. V 1. fáze programu „Drevo z kalamity pomáha“ majú k dispozícii asi 35 tisíc m³ kalamitného dreva pre cca 2 tisíc záujemcov. Na jednu domácnosť predajú len 5 m³ v dĺžkach max. do 4 m.

Cena dreva v tomto sortimente sa pohybuje na úrovni od 27 do 65 €. Znížením ceny prídu o tržby 273 tisíc €, po predaji ako prebytočné drevo na skládkach, znížením nákladov však ušetria 189 tisíc €.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo takéto riešenie na rokovanie vlády SR, ktorá schválila postup. Predaj ihličnatého kalamitného dreva zabráni jeho znehodnoteniu a pomôže ekonomicky slabším rodinám vytvoriť si cez zimu teplo domova.

Ilustračné foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina