aktuality

Skupine HOMAG v prvom polroku 2024 klesli tržby aj zisk

HOMAG
Skupina HOMAG zaznamenala v prvej polovici tohto roka klesajúce čísla tržieb a ziskov. Foto: archív HOMAG
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Skupina HOMAG naďalej pociťuje neochotu zákazníkov investovať. Tržby v prvom polroku 2024 klesli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 14 % na 706 miliónov eur. Naopak, tržby v oblasti služieb sa vyvíjali pozitívne. V tejto oblasti viedli rôzne iniciatívy k nárastu okolo 4 %. EBIT pred mimoriadnymi položkami klesol na 21,5 milióna eur (minulý rok 56,8 milióna eur).

Prichádzajúce objednávky vzrástli vo vykazovanom období len mierne o 4 % na 699 miliónov v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pričom najmä druhý štvrťrok bol utlmený. Nevybavené objednávky však k 30. júnu 2024 klesli na 833 miliónov eur (30. jún 2023: 930 miliónov eur).

„Ako sa očakávalo, prvý polrok 2024 zatiaľ nepriniesol v našom odvetví žiadne oživenie,“ komentuje generálny riaditeľ Dr. Daniel Schmitt súčasnú situáciu. „Slabý dopyt zo strany nábytkárskeho a drevostavbárskeho priemyslu pokračuje.“

Ďalej Dr. Schmitt vysvetľuje: „Vzhľadom na túto výraznú a dlhotrvajúcu slabú výkonnosť trhu sme v novembri 2023 spustili balík opatrení na úpravu kapacity a zvýšenie efektívnosti. Vývoj našich ziskov v tomto roku ukazuje, aké dôležité je implementovať tieto opatrenia, aby sme zabezpečili budúcnosť skupiny HOMAG a zachovali si našu dlhodobú konkurencieschopnosť.“

Kľúčovým bodom programu bolo zníženie približne 600 pracovných miest na celom svete, z toho približne 350 v Nemecku. Podľa Homagu sa zrušenie pracovných miest v Nemecku uskutočnilo úplne na dobrovoľnej báze bez akéhokoľvek prepúšťania.

V aktuálnom roku má zníženie kapacity znížiť fixné náklady o 25 miliónov eur a od roku 2025 očakáva skupina HOMAG plný úsporný efekt vo výške 50 miliónov eur.

Zdroj: TS HOMAG

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina