aktuality

Skupina EGGER uzatvorila finančný rok 2023/2024 s poklesom tržieb o 7,1 %

Egger
Skupina EGGER so sídlom v rakúskom St. Johann in Tirol uzatvorila finančný rok 2023/2024 s obratom 4,13 miliardy eur. Foto: archív EGGER
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Skupina EGGER dňa 1. 8. 2024 na tlačovej konferencii vo svojom sídle v St. Johann in Tirol (Rakúsko) oznámila hospodárske výsledky dosiahnuté vo finančnom roku 2023/2024.

Celoskupinové tržby vyčíslili na 4,13 miliardy eur, čo je pokles o 7,1 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. EBITDA na úrovni 493,6 milióna eur bola takisto nižšia ako v predchádzajúcom roku o 18,1 %. Marža klesla z 13,5 na 11,9 %, zatiaľ čo pomer vlastného imania na úrovni 43,5 % sa v porovnaní s predchádzajúcim finančným rokom zmenil len nepatrne. Objem celoskupinovej produkcie materiálov na báze dreva vzrástol z 9,6 milióna m3 z predchádzajúceho roka na aktuálnych 10,4 milióna m3.

Skupina EGGER v uplynulom finančnom roku podnikla významné kroky pri implementácii vlastnej stratégie rastu, keď preinvestovala celkovo 568,6 milióna eur vrátane akvizícií (predchádzajúci rok 540,6 milióna eur). V novembri 2023 prevzal EGGER závod na výrobu drevotrieskových dosiek Rauch v Markt Bibart (DE), ktorý je tak oficiálne 22. výrobným závodom skupiny. V tomto najnovšom závode sa už realizujú rozsiahle investície, ktoré umožnia využitie recyklovaného dreva a prechod na produkciu laminovaných drevotrieskových dosiek.

S cieľom ďalej posilňovať svoju trhovú pozíciu v Ázii získala skupina EGGER začiatkom roka 2024 25,1 % podiel v thajskom výrobcovi materiálov na báze dreva Panel Plus Co., Ltd.

Rozšírila sa aj sieť medzinárodných zberných miest na recykláciu, ktoré EGGER prevádzkuje pod názvom Timberpak, o ďalšie pobočky. Výrobca materiálov na báze dreva investoval do svojich recyklačných zberných miest v Poľsku, Taliansku, Nemecku, Spojenom kráľovstve a USA. Až 65 % dreva, ktoré EGGER používa na výrobu vysokokvalitných nových materiálov na báze dreva, pochádza z recyklácie alebo vedľajších produktov piliarskeho priemyslu.

„Celkový ekonomický výhľad na najbližšie obdobie zostáva mimoriadne opatrný. Máme solídny finančný základ, dlhodobú, udržateľnú stratégiu, úspešné partnerstvá s našimi zákazníkmi a dodávateľmi a predovšetkým tých najlepších zamestnancov. Naše úprimné poďakovanie patrí našim viac ako 11 000 zamestnancom. Náš globálny tím tiež vie, ako premeniť krízu na príležitosť,“ zhodujú sa členovia vedenia skupiny EGGER.

Vedenie skupiny EGGER (zľava doprava): Thomas Leissing, Frank Bölling, Michael Egger Jr. a Hannes Mitterweissacher. Foto: archív EGGER

Zdroj: TS EGGER

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina