aktuality

Slovenský dom na OH v Paríži v netradičnej drevostavbe

SlovDom
Srdcom Slovenského olympijského domu v Paríži je reštaurácia Ventrus. Foto: Internet
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slovenský olympijský dom v Paríži sídli v severovýchodnej časti francúzskej metropoly v parku La Villette v reštaurácii Ventrus a jej blízkom okolí a na rozdiel od minulosti má aj vonkajšie priestory. Je súčasťou Parku národov, ktorý tvorí 13 národných domov.

„Prichádzame s novým konceptom. Slovenský dom bude prvýkrát otvorený aj pre verejnosť. Prepojenie športovcov, fanúšikov a podporovateľov Slovenského olympijského tímu vytvorí v dome unikátnu atmosféru,“ uviedol generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Areál Slovenského olympijského domu v Paríži. Návrh usporiadania areálu (interiér aj exteriér), ako aj modulárne prvky a pavilón v “záhrade” sú dielom bratislavského štúdia WOVEN. Grafika: WOVEN

Netradičná modulárna drevená a sklenená konštrukcia reštaurácie Ventrus (z francúzštiny „bruško“), ktorú navrhol francúzsky architekt François Muracciole, spĺňa požiadavku putovnej reštaurácie s udržateľným dizajnom. Vďaka jednoduchej montáži a demontáži (kratšej ako týždeň) má Ventrus mobilitu dočasného pôsobenia. Reštauráciu s celkovou plochou 80 m² tvoria dve miestnosti s kapacitou 60 miest, čo umožňuje veľkú flexibilitu pri organizovaní stretnutí, workshopov, obedov, večerí či súkromných osláv. Počas slnečných dní je k dispozícii aj terasa s 25 miestami.

Celodrevený interiér reštaurácie Ventrus. Foto: Internet

Ventrus v spolupráci s rôznymi start-upmi úspešne využíva recykláciu a kompostovanie odpadu, filtráciu vody (spotrebuje o 80 % menej vody ako štandardná reštaurácia) a efektívnu spotrebu energie.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina