archív aktualít rok 2013

Stavebné systémy z dreva pre nízkoenergetické domy

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

ProLignum 3ProLignum – spoločná iniciatíva ProHolz Austria a národných zväzov spracovateľov dreva v Českej republike a v Slovenskej republike na podporu dreva ako materiálu v stavebníctve usporiadala včera (14. mája 2013) v Nitre seminár Stavby z dreva – moderné a energeticky efektívne riešenia. K účastníkom sa stručne prihovoril aj viceprezident ZSD SR Ing. Igor Kuzma. Jednotlivé témy uvádzal odborný garant ProLignum doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD.

Seminár je zaradený do celoživotného vzdelávania členov Slovenskej komory architektov. Prítomní boli aj zástupcovia dodávateľov materiálov pre drevené konštrukcie a realizátori stavebných firiem drevostavieb.

V úvodnom referáte charakterizoval doc. Jaroslav Sandanus jednotlivé drevené konštrukcie so zvýraznením viacposchodových stavieb z dreva, najmä poznatky o konštrukcii a realizácii až 9-poschodových bytových komplexov v Rakúsku a Taliansku. Architekt Gerhard Mitterberger z Grazu predstavil príklady komunálnej výstavby bytov a verejných stavieb v rakúskych vidieckych sídlach.

V druhej časti seminára autorizovaný architekt Ing. arch. Eugen Nagy, PhD. na príkladoch s využitím stavebnej fyziky predstavil stavebné systémy z dreva pre nízkoenergetické domy. Architekt Heinz Plőderl z hornorakúskeho Welsu predstavil stavby z dreva, ktoré nahradili sanované murované objekty a nové boli vybudované ako nízkoenergetické stavby.

K obsahu referátov zo seminára sa vrátime v časopise Drevársky magazín.

Foto: Výstavba 9-poschodového bytového komplexu vo Viedni na Wagramer Straβe, kde prevažuje drevo. Podrobnejšie sme o stavbe písali v Drevárskom magazíne 6/2012, str. 34–35. Foto: Dr. Anton Mrník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina