aktuality

V lesnom hospodárstve klesol zisk pred zdanením medziročne o 28,6 %

Pracavlese
Ilustračné foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podľa Zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za rok 2023 vykázalo vlani lesné hospodárstvo Slovenskej republiky zisk pred zdanením vo výške 68,15 milióna eur. Je to v porovnaní s rokom 2022 menej o 27,25 milióna eur, čo predstavuje pokles o 28,6 %. Poskytovatelia služieb v lesnom hospodárstve SR dosiahli zisk 7,37 milióna eur a obhospodarovatelia lesov 60,78 milióna eur.

Rozdiel v dosiahnutom hospodárskom výsledku u štátnych a neštátnych obhospodarovateľov lesov je podľa agrorezortu spôsobený najmä nákladmi vynaloženými na správu neodovzdaných lesov so zákazom ťažby dreva a verejnoprospešnými činnosťami (asi 6,4 milióna eur ročne) v štátnych lesných podnikoch. Ďalšími faktormi zhoršujúcimi hospodárenie boli: vylúčenie z poskytovania náhrad za obmedzenie hospodárenia na lesných pozemkoch v dôsledku zákazov a obmedzujúcich podmienok ochrany prírody (asi 5,6 milióna eur ročne), vyššia odvedená daň z nehnuteľností (asi 4,6 milióna eur ročne), obmedzené možnosti čerpania podpory z verejných zdrojov a vyššie režijné náklady v dôsledku zamestnávania všetkých odborných lesných hospodárov v pracovnoprávnom pomere.

„V neštátnych lesoch pôsobia odborní lesní hospodári zväčša na živnosť, čo znamená nižšiu cenu práce. Po zohľadnení uvedených aspektov by bol hospodársky výsledok štátnych a neštátnych obhospodarovateľov lesov porovnateľný,“ dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Zdroj: TASR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina