technológie

Novinky Wood-Mizer predstavené na veľtrhu LIGNA 2023

W-M Ligna23
Novinky Wood-Mizer predstavené na veľtrhu LIGNA 2023: dve priemyslové piliarske linky na spracovanie kmeňov, kompletný rad kompaktných drevoobrábacích strojov a prvá priemyslová píla poháňaná elektrickou batériou. Foto: archív Wood-Mizer
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

Na veľtrhu LIGNA 2023 v nemeckom Hannoveri spoločnosť Wood-Mizer predstavila rad nových riešení a strojov, ktoré jej zákazníkom umožnia zvýšiť konkurencieschopnosť, čeliť novým výzvam, vytvoriť najrôznejšie drevárske projekty a tvoriť zisk z premeny guľatiny na hotové výrobky. Spoločnosť aj naďalej ostáva verná svojmu sloganu „From Forest to Final Form – Z lesa po finálny tvar”.

Zarábať na premene guľatiny na rezivo

Na veľtrhu LIGNA Wood-Mizer inštaloval dve priemyslové piliarske linky na spracovanie guľatiny. Linky sa skladali z píl spojených do synchronizovaného prevádzkového systému pomocou dopravníkov materiálu, ktoré triedia a prepravujú rezivo, dosky, odrezky a piliny na ďalšie spracovanie. To umožňuje využiť 100 % suroviny.

Prvá linka bola založená na vlajkovej lodi spoločnosti Wood-Mizer, priemyslovej píle WB2000, vybavenej hydraulickou nakladacou plošinou na kmene, integrovaným automatickým dopravníkom na odoberanie dosiek a viackotúčovou rozmietačkou MR200 s dvoma vretenami, predstavenou na LIGNe po prvýkrát. Píla WB2000 bola na veľtrhu LIGNA predstavená s novo navrhnutou kabínou obsluhy, kde obsluha môže na ovládacom paneli pohodlne ovládať všetky funkcie linky pomocou joystickov, od nakladania guľatiny, cez umiestnenie materiálu na lôžko píly a pílenia až po odoberanie hotových dosiek z píly na ďalšie spracovanie.

Výhody piliarskych liniek Wood-Mizer:

  • Nie je potrebné predbežne triediť kmene
  • Dokážu píliť objemné kmene s priemerom až 92 cm
  • Nie je potrebný predrez (WB2000 má vstavaný odkôrňovač, ktorý odstráni kôru z kmeňa na mieste, kde pílový pás vstupuje do kmeňa, čo predlžuje životnosť pílového pásu)
  • Lacná a nenáročná údržba pílového pásu so šírkou 50–75 mm
  • Ľahká obsluha: jeden operátor ovláda všetky funkcie WB2000 a dve ďalšie osoby obsluhujú MR200 Multirip (viacnásobné pozdĺžne pílenie).
  • Vysoký výkon ekonomických motorov s nízkou spotrebou energie

Druhá priemyslová linka Wood-Mizer spracovávala kmene na paletové dosky a skladala sa z dvojitej zvislej píly TVS HEAVY DUTY (nová verzia píly Wood-Mizer TVS uvedená na LIGNA 2023), nakladacej rampy kmeňa a triediaceho zariadenia, vodorovnej rozmietacej píly s dvoma hlavami HR700 a omietacej píly EG800 na spracovanie dosiek.

V samostatnom stánku predstavil Wood-Mizer novo vytvorenú divíziu Wood-Mizer Systems, ktorá sa špecializuje na návrhy a výrobu zákazníckych priemyslových piliarskych liniek zodpovedajúcich špecifickým potrebám podnikov.

Zvýšenie produktivity

Jedna široko využívaná možnosť, aby sa zvýšila produktivita píly, je pridať omietačku alebo rozmietačku. V takom prípade pásová píla vyrába neomietnuté dosky, ktoré potom prechádzajú omietačkou/rozmietačkou s pílovými kotúčmi.

Na veľtrhu LIGNA predstavil Wood-Mizer rad omietacích píl pre rôznu škálu požiadaviek: stroje sa líšia výkonom, prevedením, maximálnou šírkou dosky a cenou.

Kompaktná omietačka EG100 s elektromotorom 7 kW alebo benzínovým motorom 14 k a dvoma pílovými kotúčmi s priemerom 250 mm je vynikajúcou voľbou pre individuálnych piliarov, vrátane tých, ktorí prevádzkujú mobilné píly. Najobľúbenejšia omietačka/rozmietačka Wood-Mizer EG300 je vybavená elektromotorom 15 kW alebo 18,5 kW, voľne umiestneným ovládacím panelom s elektronickým Pracovným nastavením (Setworks) a môže mať 2 až 5 pílových kotúčov s priemerom 350 mm.

Ako súčasť priemyslových liniek v stánku Wood-Mizer boli vystavované v činnosti omietačky a rozmietačky vrátane omietačky EG800 s motorom 30 až 55 kW a štyrmi pílovými kotúčmi s priemerom 400 mm a tiež rozmietačka MR200 Multirip s dvoma vretenami s motormi 2×15 až 2×30 kW s až 12 pílovými kotúčmi na každom hriadeli schopná píliť drevo s hrúbkou až 200 mm.

Smerovanie k objemným kmeňom

Nové medzery na trhu s guľatinou otvárajú piliarom nové príležitosti. Dostupnosť mohutných kmeňov, ktoré sa ťažko prepravujú a pília, ale sa dajú ľahko a lacno kúpiť, inšpirovala Wood-Mizer, aby svojim zákazníkom poskytol možnosť WIDE – širokej reznej hlavy, ktorá je k dispozícii v produktovom rade píl LT. Stroje LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE a LT70WIDE predstavené na veľtrhu LIGNA sú schopné píliť kmene s priemerom 90 až 105 cm.

Unikátne konštruovaná extra široká píla LX250 ponúka ešte viac možností spracovávať široké dosky a fošne. Tento stroj so širokou reznou hlavou, ktorá sa pohybuje po dvoch koľajniciach, môže píliť kmene s priemerom až 140 cm. Na zrovnávanie a hobľovanie širokého materiálu skonštruoval Wood-Mizer SlabMizer MB200, ktorý piliarom umožňuje zrovnávať dosky široké až 142 cm piatimi nožovými reznými hlavami z tvrdokovu a nástavcom okružnej brúsnej hlavy.

Pracovať nezávisle a byť si sám sebe šéfom

Rad vlastníkov mobilných píl Wood-Mizer sú samostatne zárobkovo činné osoby a vykonávajú zmluvné piliarske práce priamo na mieste. Pre týchto zákazníkov prišla spoločnosť Wood-Mizer s dvoma novými mobilnými pílami so širokými reznými hlavami, ktoré kombinujú výhody mobility so schopnosťou spracovať veľké kmene.

Mobilná píla LT15CLASSIC WIDE je skvelý dostupný stroj so segmentovaným lôžkom, kým mobilná píla LT20WIDE je pokročilejšie riešenie, pretože jej lôžko je možné vybaviť rôznymi verziami hydrauliky na manipuláciu s guľatinou, čo je pri práci s ťažkými kmeňmi veľmi dôležité. Oba stroje prinášajú konkurenčnú výhodu na nových trhoch vrátane rastúcej potreby mestského spracovania dreva.

V stánku Wood-Mizer mali návštevníci príležitosť porovnať modely píl Wood-Mizer v činnosti. Pretože bol predstavený celý rad strojov LT, rozdiel v ovládaní, rýchlosti a výkone strojov bol jasne viditeľný. Napríklad pri píle LT15CLASSIC s nízkym segmentovaným lôžkom, motorom 7,5 kW a pílovým pásom širokým 32 mm sa celá manipulácia s kmeňom, nakladanie i polohovanie vykonáva manuálne. Najrýchlejšia a najproduktívnejšia píla radu LT, píla LT70, má multifunkčný hydraulický systém, hlavný motor 18,5 kW, veľké 600 mm kolesá pílového pásu a používa pás široký 38 mm.

Všetky píly Wood-Mizer môžu byť vybavené Pracovným nastavením (Setworks), elektronickým zariadením na programovanie požadovanej hrúbky dosky, ktoré automaticky nastavuje reznú hlavu do správnej výšky. Píla LT70 je Pracovným nastavením vybavená štandardne.

NOVINKA! Šetriť so Zelenou energiou

Na veľtrhu LIGNA 2023 predstavil Wood-Mizer prvú priemyslovú pílu poháňanú elektrickou batériou. Tento nový zdroj energie pre LT15WIDE umožní piliarom mať dostupnú elektrickú pílu s výmennou batériou, ktorú možno nabíjať dodanou nabíjačkou. Uvedenie elektrickej batériovej píly Wood-Mizer je ďalší krok k zelenej energii na našej planéte.

Popusťte uzdu svojej kreativite

Pre domácich majstrov v oblasti práce s drevom predstavil Wood-Mizer najmenšiu a najdostupnejšiu pílu LX50, ktorá prináša drobným piliarom kvalitu a presnosť pílenia.

Okrem toho bol v samostatnom stánku spoločnosti Wood-Mizer predstavený kompletný rad kompaktných drevoobrábacích strojov Wood-Mizer, vrátane dvoch noviniek – štvorstrannej zrovnávačky/tvarovačky MP280 a formátovacej píly MS750. Na veľtrhu LIGNA 2023 bolo po prvýkrát predstavené aj CNC obrábacie centrum Wood-Mizer CNC5003.

Wood-Mizer nevyrába len zariadenia, ale je aj významným výrobcom a dodávateľom rezných nástrojov. V rámci divízie Wood-Mizer TOOLS bol na veľtrhu LIGNA predstavený kompletný sortiment pílových pásov, pílových kotúčov, rámových pílových listov, hobľovacích a tvarovacích nožov a tiež zariadenia na údržbu pílových pásov Wood-Mizer.

Spoločnosť Wood-Mizer bola založená pred vyše 40. rokmi dvoma vynaliezavými inžiniermi, ktorí sa spojili, aby spolu postavili prvú mobilnú pílu na svete. Tento počin úplne zmenil a na dlhé roky určil vývoj piliarskeho priemyslu a priniesol piliarom nové možnosti – mobilitu, efektivitu, nízku spotrebu energie a tiež úsporu cenného zdroja dreva vďaka technológii úzkej reznej škáry.

Veľtrh LIGNA 2023 ukázal, že aj po vyše 40. rokoch od svojho vzniku spoločnosť Wood-Mizer pod vedením talentovaných konštruktérov naďalej prináša svetu inovácie. Tieto inovácie menia životy k lepšiemu nielen užívateľom a majiteľom strojov Wood-Mizer, ale aj ich komunitám, ktorým umožňujú plniť si sny, vytvárať nové projekty z dreva a rozvíjať svoje podnikanie from forest to final form – z lesa po finálny tvar.

Kontakty:

Wood-Mizer Danubia s.r.o.
Hadovce 5, 945 01 Komárno
tel.: +421 918 565 781
e-mail: obchod@woodmizer.sk
www.woodmizer.sk

Wood-Mizer CZ s.r.o.
Za Kasárny 946
339 01 Klatovy IV
tel.: +420 376 312 220
e-mail: woodmizer@woodmizer.cz
www.woodmizer.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina