aktuality

Do chrámu sv. Michala v Olomouci se vracejí opravené barokní lavice

Do chrámu sv. Michala v Olomouci se vracejí opravené barokní lavice
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Více než tři sta let staré, bohatě zdobené dubové lavice se po kompletních opravách znovu vracejí do kostela svatého Michala v Olomouci. Restaurátoři na jejich obnově pracovali téměř půl druhého roku.

Lavice ve stylu vrcholného baroka byly v kostele svatého Michala v Olomouci nainstalovány v roce 1711. Kostel poprvé opustily až v loni v únoru, kdy je restaurátoři odvezli do dílny v Litovli.

„Od té doby probíhá náročná obnova lavic, které v kostele sloužily více než tři století. Musela se kompletně vyměnit podlaha, restaurátoři doplnili poškozené nebo chybějící části lavic, které bohužel za ta léta poničila nejen hniloba, ale také červotoč. Nově jsou pod lavicemi vytvořeny otvory, aby tam mohl cirkulovat vzduch a dřevo bylo lépe odvětrávané. Hlavně v jarním období bývají problémy se srážením vlhkosti kvůli rozdílným teplotám venku a uvnitř kostela,“ popsal pro Olomoucký deník farář Antonín Štefek.

Pracovníci odborné restaurátorské dílny nyní lavice v kostele postupně instalují, práce budou probíhat po dobu nejméně několika týdnů a celkem přijdou na 2,3 milionu korun.

Zdroj: Olomoucký deník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina