aktuality

Hlasujte pro strom roku

Nejstarší a zároveň nejmohutnější strom letošní soutěže – 475letá Bratrská lípa z Kunvaldu s obvodem více jak 9 metrů
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Až do 11. září je možné hlasovat pro letošní Strom roku. Vybírat můžete z 12 finalistů, které vybírala porota z řad zástupců předchozích ročníků a odborníků mezi 55 nominacemi ze 13 krajů.

Nejvíce nominací letos dorazilo z Jihomoravského kraje – celkem 21, z toho 10 přímo z Brna. Druhý nejsilnější byl Olomoucký kraj s 8 přihláškami, následuje Středočeský s 5 a Pardubický se 4 stromy. Ostatní kraje dodaly od jedné do tří nominací.

„Mezi dvanáctkou soutěžících letos najdeme hned čtyři ovocné stromy – Bartákovu třešeň z Hostěnic u Brna a tři hrušně: Prajzovskou hrušku z Hostišové na Zlínsku, Hrušeň hniličku z Drásova u Příbrami a Sousedskou hrušku z Kralic nad Oslavou. Proti nim soutěží tři lípy: nejstarší a zároveň nejmohutnější strom letošní soutěže – 475letá Bratrská lípa z Kunvaldu s obvodem více jak 9 metrů; v pořadí druhý stromový senior: 275letá Vorařská lípa z Rychnovska; a na opačném pólu teprve 86letá Lípa osudu z Chvalkovic na Hané. Finálový tucet doplňuje Majestátní dub pod Šumnou rostoucí na Chomutovsku, Jinan na brněnském Mendlově náměstí, javor z Komni přezdívaný Tajemný hradní pán, Popovská bříza ze zaniklé obce na Jáchymovsku a Javor babyka v Ústí nad Orlicí. Během hlasování ale nehraje až takovou roli vzhled nebo stáří stromu, ale síla místní komunity, která za svým favoritem stojí,“ vysvětluje koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Hlasovat můžete na stránkách ankety www.stromroku.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina