aktuality

Rekordní poptávka po německých dřevoobráběcích strojích

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Propast mezi celosvětovou poptávkou a výrobou dřevoobráběcích strojů se prohlubuje. V 1. čtvrtletí roku 2022 a dokonce i v březnu, který už byl zastíněn ukrajinskou krizí, zaznamenaly německé společnosti další dvouciferný nárůst poptávky na rekordních úrovních. Zároveň obrat vzrostl pouze o 4 %, což není překvapivý výsledek vzhledem k mnoha problémům v tomto odvětví.

„Nemáme dostatek komponentů a materiálu a to, co je k dispozici, je stále dražší a dražší. Rostoucí nákupní ceny jsou velkým problémem pro výrobce, jejichž kalkulace zakázek pro větší projekty se nyní ukazují jako příliš nízké,“ vysvětluje Markus Hüllmann, předseda profesního svazu VDMA Dřevoobráběcí stroje.

Přesto je profesní svaz s uplynulým rokem spokojen. Produkce vzrostla o 17 % na 3,4 miliardy eur. Vývoz vzrostl o 8 % na 2,3 miliardy eur, jasně předčil růst domácího trhu, který poprvé překonal hranici miliardy eur. V důsledku toho se podíl exportu snížil na 68 %.

Pokud jde o export, dva největší trhy, Čína a USA, jsou shodné na zhruba 260 milionech eur poté, co Čína nakoupila o 18 % méně německých dřevoobráběcích strojů ve srovnání s předchozím rokem, zatímco USA nakoupily o 28 % více. Na třetím až pátém místě následují Rakousko (+24 %), Polsko (+3 %) a Francie (+9 %).

Export do regionu Ruska, Ukrajiny a Běloruska tvořil v posledních letech zhruba 5 % celkového exportu. S předvídatelnou ztrátou značného podílu v této skupině zemí se většina německých výrobců snadno vyrovná; několik jich je zde však zasaženo nadprůměrně – zejména dodavatelé zařízení pro prvotní zpracování dřeva.

Zdroj: VDMA

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina