aktuality

Výroba nábytku v ČR loni i přes protipandemická opatření vzrostla o dalších 3,5 mld. Kč na rovných 52 mld. Kč

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Loňský předpoklad Asociace českých nábytkářů (AČN), že výsledky produkce nábytku v roce 2021 budou i přes tvrdý zásah koronaviru úspěchem, se v některých směrech skutečně potvrdil, přestože hodnota výroby nedosáhla předpokládaných 54 mld. Kč. Nicméně i tak hodnota vyrobeného nábytku v loňském roce zaznamenala rekord, a to 52 mld. Kč. Zároveň se ovšem navýšila hodnota importu na 29,8 mld. Kč. Exportní hodnota narostla na 39,57 mld. Kč. Negativním faktem pro české výrobce je pak skutečnost, že došlo k další ztrátě na tuzemském trhu. Pozitivní je, že díky exportu byly české firmy schopny tento propad eliminovat. Výrobní firmy v ČR exportují dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU, nicméně trh v USA je pro české výrobce nábytku čtvrtý nejdůležitější. Tyto a další oborové informace zveřejnila AČN ve čtvrtek 31.3. 2022 na tiskové konferenci konané na pražském výstavišti v Letňanech při příležitosti zahájení jarního veletrhu FOR INTERIOR.

Výkon oboru výroby nábytku vloni zaznamenal další růst v řadě. „V říjnu loňského roku jsme coby asociace vydali dopočet podle prvního pololetí 2021, kde jsme očekávali, že výroba vzroste na 54 mld. Kč. Potvrzené výsledky za loňský rok nyní ukazují, že produkce vzrostla méně, než jsme očekávali, a to na rovných 52 mld. Kč. Je pravděpodobné, že to bylo způsobeno i krátkodobým nedostatkem určitých materiálů,“ konstatuje tajemník AČN Ing. Tomáš Lukeš a dodává, že podíl importu na spotřebě v loňském roce překročil 70 %. To je podle něj poměrně razantní nárůst oproti předchozím létům, ačkoliv tento trend pokračuje několik desítek let, a současně to znamená i to, že čeští nábytkáři ztratili další část svého podílu na tuzemském trhu. Je tedy pravděpodobné, že tento trend přímo souvisí s rozvojem on-line prodejů nábytku, a jejich oblíbeností v době pandemie. Zda tato obliba nákupů nábytku on-line do budoucna vydrží je ovšem velmi otevřená otázka. „Drtivá většina on-line prodávaného nábytku je ze zahraničí, zejména z Polska a Číny. Oproti poklesu spotřeby (rozumějme tržeb za prodej) nábytku v roce 2020 se vloni spotřeba zvedla na 42,23 mld. Kč. To je překonání výsledku z roku 2019. Celkový tržní podíl českých výrobců nábytku tedy činí 12,43 miliard. Je to sice procentuálně nejméně v historii, ale důležité je sledovat přidanou hodnotu nábytku vyráběného v České republice,“ vysvětluje tajemník AČN.

Úspěchy výrobních firem zaměřených na produkci nábytku se podle Ing. Lukeše opírají o jejich exportní úspěšnost, která sice vloni meziročně klesla o 1,58 %, čímž se v podstatě vrátila na hodnoty v letech 2017–2018. Českým výrobcům nábytku se daří exportovat nábytek a nábytkové dílce s vysokou přidanou hodnotou. Důkazem je i údaj o průměrné ceně exportovaného nábytku za jeden kilogram. „V loňském roce byla průměrná cena dováženého nábytku za 1 kg 82,36 Kč a u exportovaného nábytku se jednalo o 102,55 Kč/kg. Je tedy zcela zřejmé, že do České republiky je dovážen zejména levný a v řadě případů nepříliš kvalitní nábytek. Kromě velkých specializovaných nábytkářských marketů jsou to v současné době i různí internetoví prodejci, kteří jsou největšími importéry nábytku,“ upřesňuje dále Ing. Lukeš s dovětkem, že největší podíl na importu nábytku do České republiky má Polsko, následuje Německo, třetí je Čína. Naopak největší podíl exportu cílí do Německa, s velkým odstupem pak následuje Francie, Slovensko, USA a další země nejen v rámci Evropy.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina