drevostavby konštrukcie

Dřevěné kulturní centrum SARA – jedna z nejvyšších dřevostaveb světa

Drevostavby_Sara
75 m vysoká budova Sara Kulturhus patří k nejvyšším dřevostavbám světa
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V roce 2016 vyhrál švédský ateliér White Arkitekter soutěž na kulturní centrum a postavil dvacetipatrovou budovu, novou dominantu pětatřicetitisícového města Skellefteå v severním Švédsku. Dostala jméno Sara Kulturhus. Se svými 75 metry je jednou z nejvyšších dřevěných staveb na světě.

Stavba dřevěného mrakodrapu vznikla přímo ve středu města známého zejména těžbou zlata a spojuje v sobě řadu funkcí: divadlo, muzeum, uměleckou galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z okolních lesů. Ty mají rozlohu 450 000 hektarů. K minimalizaci její uhlíkové stopy přispívají rovněž solární panely a další účinné energetické systémy.

Inovace dřeva

Znalosti regionálního lesního průmyslu a stavebnictví hrají v projektu důležitou roli a jsou doplněny nejnovějším vývojem v technologii konstrukčního křížem lepeného dřeva (CLT). Pokrok výzkumu v oblasti CLT uvolnil svět dříve nepředstavitelných možností navrhování. Ve spolupráci se stavebními inženýry norského ateliéru Florian Kosche byly vyvinuty dva různé stavební systémy: první (nízkopodlažní budova) pro kulturní centrum a druhý (výšková budova) pro jeho sourozeneckou stavbu – hotel.

Drevostavby_Sara

Výšková budova je postavena z předem vyrobených modulů z CLT uložených mezi dvěma výtahovými jádry

Výšková budova, ve které je umístěn hotel, je postavena z předem vyrobených modulů z křížem lepeného dřeva, uložených mezi dvěma výtahovými jádry. Díky umístění a návrhu jader mohla být celá vyrobena z CLT. Dvacetipodlažní hotel s výškou 75 metrů nabízí dramatický výhled na město z jedné z nejvyšších dřevěných budov na světě se sloupy a trámy z lepeného laminovaného dřeva (GLT).

Nízkopodlažní budova se skládá z dřevěného rámu se sloupy a nosníky z GLT a z jader a smykových stěn z CLT. (Poznámka: Ve stavebním inženýrství je smyková stěna svislým prvkem systému, který je navržen tak, aby odolával bočním silám v rovině, obvykle větru a seismickému zatížení. V mnoha jurisdikcích se návrhem smykových stěn řídí Mezinárodní stavební zákon a Mezinárodní obytný zákon. Zdroj: Wikipedia) Konstrukce pomáhá přerozdělovat zatížení a zvyšuje konstrukční stabilitu výškové budovy.

Výšková budova má 13 pater a skládá se ze skládaných 3D souborů dřeva mezi dvěma jádry na každém konci.

Drevostavby_Sara

Charakteristické vazníky nad velkými foyer tvoří hybridní konstrukce z GLT a oceli

Charakteristické vazníky nad velkými foyer tvoří hybridní konstrukce z GLT a oceli, umožňující flexibilní, otevřený prostor, který uvnitř může hostit řadu aktivit a akcí. Flexibilita použití zaručuje dlouhodobou udržitelnost budovy tím, že jí umožňuje přizpůsobit se budoucím požadavkům.

Skleněná fasáda obklopující budovu odráží oblohu a odhaluje velkolepý otevřený dřevěný strop uvnitř. Tento strop je opakujícím se motivem, který návštěvníky provede dějištěm. Dřevěná konstrukce je navržena tak, aby vydržela drsné povětrnostní podmínky Skellefteå a zároveň zůstala energeticky účinná. Zelená střecha přispívá k tepelné izolaci, pohlcuje hlukové znečištění, zvyšuje biologickou rozmanitost a zpomaluje stékání dešťové vody.

Oslava zhotovení

Kulturní centrum Sara unikátním způsobem oslavuje řemeslo stojící za celým tvůrčím procesem. Otevřené dispozice v kombinaci s velkorysým zasklením odhalují vynalézavost a dovednosti spojené s instalací budov a výstav návštěvníkům uvnitř budovy i kolemjdoucím venku. V srdci centra leží jeviště, jehož produkce je otevřená pohledu vnějšího světa. Podobně lze u vchodů propagovat výstavy, které do centra zvou netradiční návštěvníky galerie.

Foto: archiv ateliéru White Arkitekter

Související články:

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina