aktuality

Na dreve maľované truhlice vytvorili expozíciu v Čičmanoch

Maľované a vyrezávané truhlice z rôznych regiónov Čiech, Moravy a Slovenska
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svojráznu dedinku Čičmany na okraji Žilinského kraja preslávili najmä maľované drevenice. Motívy výšiviek ako jedinečné znaky preniesli z odevu na drevené domy. Bielili ich vápnom, maľovali jednoduché geometrické vzory na konštrukcie domov. Medzi prízemnými drevenicami dominuje poschodový Radenov dom. Domy tvoria unikátnu architektúru v kotline Strážovských vrchov – vo forme maľovaných zrubových dreveníc.

Najnovším prírastkom v obci je múzeum „Na dreve maľované“. Prerobili ho zo starej krčmy. Budovu zrekonštruovalo o.z. Folk Ateliér a dotvára kolorit obce. Múzeum je miestom starých drevených truhlíc, ktoré zozbieral Jozef Adamov. Za osem rokov sústredil vyše 200 maľovaných a vyrezávaných truhlíc. Pred desiatkami rokov si do nich nevesty ukladali výbavu a nahrádzali skriňu, boli umiestnené na čestnom mieste v dome. Zdobené drevené truhlice z Čiech a Slovenska postupne renovujú so zachovaním pôvodného zdobenia. Najstaršou je truhlica z rodiska Pavla Országha Hviezdoslava z roku 1767. Umiestnili tu aj drevenú truhlicu z roku 1922 – Slováci v nej dali poslať 20 kg slaniny do USA. Krajšie – vyrezávané a maľované exponáty pochádzajú z Čiech, kde boli bohatší a vynaliezavejší gazdovania.

Zatiaľ je v expozícii drevených vyrezávaných a maľovaných truhlíc v čičmianskom múzeu umiestnených asi stovka exponátov. Ostatné drevené bohatstvo budú postupne renovovať. Zachované kusy starostlivo ošetrujú olejom a včelím voskom. Všetky motívy majú historickú patinu. Prvým krokom je ošetrenie všetkých drevených časti proti drevokaznému hmyzu. Na zvýraznenie rezby alebo maľby používajú staré technológie. Truhlice ešte potrebujú doplniť kovaním, aby boli funkčné. Expozícia sa bude postupne rozširovať.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina