aktuality

Ohýbaný nábytek slaví tři výročí

Ohýbání napařeného dřeva na dobové fotografii kolem roku 1900
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Továrna na ohýbaný nábytek (TON) v Bystřici pod Hostýnem slaví kulaté výročí. Právě před 160 lety v roce 1861 zahájila svoji výrobu jako druhá továrna Michaela Thoneta na Moravě. Čtyři roky předtím uvedl do provozu svoji první továrnu v Koryčanech. Toto místo si vybral především kvůli rozsáhlým bukovým lesům, výhodné logistické poloze a pracovitosti místních obyvatel.

Další dvě výročí se vážou k samotnému zakladateli rodinného „impéria“. Michael Thonet se narodil před 225 lety 2. července 1796 v městečku Boppard nedaleko Koblence v západním Německu (tehdy součástí Francie).

Vyučil se stolařem a v rodišti založil řemeslnickou dílnu, v níž vyráběl nábytek. Ve třicátých letech 19. století začal dělat pokusy s ohýbáním dřeva, čehož pak využil i ve své profesi. Ohýbaný nábytek poprvé představil veřejnosti roku 1841 na průmyslové výstavě v Koblenci, kterou navštívil i rakouský kancléř Metternich. Na jeho doporučení přesídlil Thonet v následujícím roce do Vídně, kde si založil vlastní firmu na výrobu nábytku.

S manželkou Annou Marií měl celkem třináct dětí, jen pět synů se však dožilo dospělosti. Kvůli nim roku 1853 přejmenoval firmu na „Gebrüder Thonet“.

Zemřel před 150 lety 3. března 1871 ve Vídni.

„Michael Thonet byl vizionář. Díky vynálezu ocelové pásnice umožnil struktuře vláken bukového dřeva podvolit se do zvolené formy. Tímto objevem a také průmyslovým uspořádáním práce spustil revoluci ve výrobě nábytku. Spolu se vzpomínanou průmyslovou výrobou vnesl do oblasti nábytku lehkost, funkčnost, design, a to byly atributy, které se do té doby společně u nábytku nevyskytovaly,“ uvádí generální ředitel společnosti TON, Milan Dostalík. „Kromě revolučního produktu však vybudoval i úplně odlišnou obchodní a marketingovou strategii. Už v roce 1859 například prezentoval svoje výrobky v prvním katalogovém listu. Z historie se stále učíme a jsme hrdí na to, že továrna funguje i dnes a my jsme další generací, která ji posouvá vpřed,“ dodává Milan Dostalík.

Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla založena především kvůli výrobě ikonické židle č. 14. Postupem času se stala nejdůležitější výrobní pobočkou Thonetova impéria, které zahrnovalo ještě provozovny v několika dalších městech tehdejšího Rakouska-Uherska a Německa. Bystřice pod Hostýnem však měla svoje specifické postavení – vznikaly v ní všechny návrhy nových produktů a také experimenty, které měl na starosti August Thonet, jeden z pěti synů Michaela. Již deset let po otevření se zde vyrábělo 300 000 kusů ohýbaného nábytku za rok, v roce 1912 to bylo již 445 000 kusů, o které se staralo téměř 2000 zaměstnanců.

Období zlaté éry skončilo s příchodem první světové války. Ta předurčila v oblasti ohýbaného nábytku zásadní změny. I navzdory ekonomické krizi tehdejší firma pokračovala ve svojí výrobě. Roku 1924 se firma spojila se svou konkurencí, společností Kohn-Mundus, a vytvořila koncern Thonet-Mundus. V tomto období nastupovala vlna modernismu a jednoduché linie produktů předznamenaly modernistické heslo „forma sleduje funkci“.

Příchod druhé světové války a hlavně její konec znamenal další restrukturalizaci – tehdejší nábytkářské impérium se rozpadlo na jednotlivé buňky a továrna v Bystřici pod Hostýnem byla znárodněna.

V roce 1953 dostala název TON, zkratka slov továrny na ohýbaný nábytek. Spolupracovala s designéry a architekty té doby, vyráběla a inovovala vlastní stroje a reprezentovala tehdejší Československo po celém světě. Po pádu komunistického režimu vznikla v roce 1994 akciová společnost, která dnes propojuje ladné ohýbané tvarosloví s inovativními nápady designérů.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina