technológie

Pro snadnější, rychlejší a pohodlnější instalaci okenních a dveřních křídel

Technologie_Regulator
Okenní zvedák v pracovní poloze. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po dokončení hrubé stavby jakéhokoliv objektu zpravidla nastupují na staveniště montážníci výrobců oken a dveří, aby uzavřením stavebních otvorů objekt zajistili proti nezvaným hostům a stavebníci tak mohli dál pokračovat v rozvodech instalací, v aplikaci vnitřních omítek, obkladů apod. Nicméně manipulovat s okenními či dveřními křídly po staveništi, jejich bezpečné dopravení do objektů bez dokončených vstupů apod., a zejména pak jejich zavěšení do rámů, není práce pro jednoho člověka, nemluvě o velkých francouzských oknech nebo celoprosklených stěnách.

Pro usnadnění manipulace s okenními a dveřními křídly, pevnými stěnovými dvojskly či trojskly nebo s různými velkoplošnými materiály vyvinul před časem jistý švýcarský institut speciální, na první pohled sice poněkud subtilní, nicméně důmyslně vytvořený, patentově chráněný regulátor (zvedák), který podle něj zbavuje montážníky námahy a zvyšuje jejich bezpečnost.

Je využitelný již ve výrobních firmách, kde usnadňuje nakládku výše zmíněných produktů, respektive jejich uložení do ocelových transportních rámů v přepravních dodávkových automobilech nebo na přívěsech. Poté ho lze díky jeho nevelkým rozměrům, hmotnosti 68 kg a čtyřem pojezdovým kolům (viz dále) jednou osobou naložit do dodávky a spolu s okny, dveřmi apod. dopravit na staveniště. Zde se opět pomocí jednoho pracovníka snadno vyloží a v případě přepravovaných stavebnětruhlářských výrobků využije jak pro jejich vykládku, tak i pro přemístění do objektu včetně nezbytného vyzvednutí do potřebné výšky a vlastního zavěšení do rámu, které v případě okenních křídel o šířce do cca 1200 mm zvládne i jeden montážník.

Konstrukce a ovládání regulátoru…

Základ 1800 mm vysokého zařízení o půdorysu 415×855 mm (šířka x délka) tvoří dvojice svislých a proti sobě umístěných rámů svařených z ocelových uzavřených profilů (jeklů), které jsou na dolním konci silným ocelovým plechem propojeny do tvaru písmene „U“. Tyto rámy jsou ve spodní části osazeny bicyklovými zapletenými koly se vzdušnicemi a plastovým krytem špic proti jejich možnému poškození vlivem vnějšího prostředí staveniště. Každé kolo je navíc samostatně brzděno kotoučovou brzdou…

Zobraziť celý článok v eDM 6/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina