aktuality

35 otázok a odpovedí o nových opatreniach: budem potrebovať test na beh, prechádzku či cestu do práce?

Behvlese
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Od pondelka 18. januára sa začína plošné testovanie na celom Slovensku. Nebude sa však testovať cez jeden víkend, ale deväť dní. Testami sa budú musieť ľudia preukazovať od stredy 27. januára.

Bude sa nakoniec plošne testovať na celom Slovensku?
V prvom kole áno. Od pondelka 18. januára do utorka 26. januára bude prebiehať takzvaný skríning, teda testovanie na celom území Slovenska. Od 27. januára bude potom treba na niektoré výnimky zo zákazu vychádzania negatívny antigénový či PCR test; týkať sa to bude aj cesty do práce či pobytu v prírode (deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov budú môcť ísť do prírody aj bez testu). Pre okresy s lepšou epidemickou situáciou bude tento sprísnený lockdown platiť do 2. februára, v okresoch s horšou situáciou sa budú musieť ľudia testovať opäť a sprísnený lockdown tam potrvá do 7. februára.

Bude testovanie vyzerať rovnako ako vlani v novembri?
Nie celkom. Testovanie teraz nebude prebiehať len počas dvoch víkendových dní, ale podstatne dlhšie. Ľudia by sa mali môcť kontinuálne testovať od pondelka 18. januára do utorka 26. januára. Testovanie by im mali umožniť starostovia, ktorí môžu vytvárať odberové miesta podobné tým z novembra, no posilnia sa aj už fungujúce mobilné odberné miesta (takzvané MOM-ky). V mnohých z nich sa dá objednať on-line. Testovať sa bude aj vo fabrikách a firmách, ktoré by mali dostať testy zadarmo od štátu. Samosprávy by mali byť motivované, aby odberné miesta otvárali, lebo dostanú 5 eur za jeden vykonaný test.

Čo ak starosta mojej obce neotvorí žiadne odberné miesto?
Musíte ísť inam, napríklad do vedľajšej obce alebo na najbližšie mobilné odberné miesto vo vašom okrese. Vláda tentoraz neorganizuje vytvorenie odberných miest, len odporúča starostom, aby organizovali testovanie, a zaplatí im náklady.

Ako zistím, či sme horší alebo lepší región?
Minister zdravotníctva Marek Krajčí po prvom, takzvanom skríningovom testovaní, ktoré sa uskutoční od 18. do 26. januára, usporiada tlačovú konferenciu. Konať by sa mala v piatok 29. januára. Minister na nej bude informovať o aktuálnej epidemickej situácii a oznámi aj zoznam 37 okresov, kde budú ľudia na cestu do práce či prírody potrebovať negatívny test aj po 3. februári. V 36 okresoch, kde bude pozitivita antigénových testov nižšia, táto povinnosť od 3. februára odpadne. Bratislava a Košice, rozdelené do viacerých okresov, sa budú považovať za jeden okres.

Odkedy sa musím preukazovať testom?
Od 27. januára sa bude treba preukazovať pri viacerých situáciách negatívnym testom. Až do 3. februára sa môžete preukazovať testom, ktorý bol urobený od 18. do 26. januára. Po 3. februári už bude treba v regiónoch s horšími výsledkami nový test.

Musíme sa otestovať za jeden víkend?
Nie. Testovať sa budete môcť od 18. januára do 26. januára. Testom z tohto termínu sa budú ľudia preukazovať od 27. januára do 3. februára. Nezáleží na tom, z ktorého dňa budete mať test.

Som pendler z Česka, kde sa taktiež testuje antigénovými testami. Stačí mi test z Česka?
Áno, minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že uznávať sa budú aj výsledky antigénových testov z Rakúska či Česka. Firmy, ktoré budú testovať vo svojich priestoroch, si zasa môžu stiahnuť vzor certifikátu z webu Úradu verejného zdravotníctva SR a výsledok len potvrdiť svojou pečiatkou. Ako dostatočný doklad bude podľa ministra slúžiť aj esemeska s výsledkom testu (či už PCR, alebo antigénového) s jedinečným covid passom.

Budem potrebovať do práce negatívny test?
Áno, minimálne od 27. januára do 3. februára, v 37 okresoch s horšou epidemickou situáciou až do 7. februára. Negatívny test budú môcť od zamestnanca vyžadovať aj ich zamestnávatelia. Vláda totiž odporúča hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku, „ktorou sa uloží povinnosť
zamestnávateľom prijať hygienické opatrenia na pracoviskách, a to zákazom vstupu zamestnancov alebo iných osôb na pracoviská alebo do iných priestorov zamestnávateľa, pokiaľ sa nepreukážu negatívnym testom“.

Už mesiac pracujem z domu. Musím ísť aj tak na test?
Ak budete len doma a občas pôjdete nakúpiť do obchodu, tak nie. Ak chcete ísť na prechádzku do prírody alebo do banky, alebo do výdajne tovaru internetového obchodu, na to už výsledok testu budete potrebovať.

Kde sa mám dať otestovať?
Otestovať sa môžete v mobilných odberových miestach, ktoré zriadilo ministerstvo zdravotníctva. Je ich po celom Slovensku 250. V zhruba sto z nich sa dá objednať aj na konkrétny deň a termín, tak nebudete musieť stáť v rade. Okrem toho bude platiť aj PCR test, ale ten je spoplatnený. Samospráva by mala zriadiť podľa vlády ďalšie odberné miesta, aby ľudia nemuseli dlho čakať v radoch. Okrem toho môžu testovať aj firmy, ktoré môžu vystaviť aj certifikát.

Môžem sa preukázať aj PCR testom?
Áno, môžete sa preukázať aj PCR testom, ale ten si musíte zaplatiť. Antigénové testy sa robia bezplatne. Môžete sa preukázať aj výsledkom testu, na ktorý vás odporučil lekár či regionálny hygienik. Teda ak ste boli na PCR teste po tom, ako ste boli v úzkom kontakte s pozitívnou osobou, alebo ak ste mali príznaky, ale test bol negatívny, môžete sa preukázať aj tým.

Prekonala som Covid-19, musím mať test aj ja?
Nie. Ľudia, ktorí sa vedia preukázať potvrdením o prekonaní koronavírusu, sa nemusia dať testovať. Potvrdenie o prekonaní Covidu-19 nemôže byť staršie ako tri mesiace. Minister zdravotníctva Krajčí odporučil ľuďom, ktorí Covid-19 prekonali, aby požiadali o potvrdenie svojho lekára.

Mám prvú dávku očkovania. Musím dodržiavať opatrenia alebo mám výnimku?
Pre ľudí s prvou dávkou vakcíny platia rovnaké pravidlá ako pre ostatných. Aj oni sa musia preukázať negatívnym testom, ak chcú mať výnimku zo zákazu vychádzania. Na Slovensku ešte nemáme ľudí, ktorí sa stihli zaočkovať oboma dávkami vakcíny. Ak sa však niekto zaočkoval v zahraničí a môže sa tým preukázať, test nepotrebuje, spresnil minister práce Milan Krajniak. Test však nepotrebujú až vtedy, keď od druhej dávky vakcíny uplynie aspoň 14 dní.

Budem potrebovať test, keď pôjdem na poštu?
Áno. Testom sa musíte preukázať aj na pošte vrátane výdajného miesta zásielkovne.

Môžem navštíviť rodinu, ak budeme lepším okresom?
Nie. Ani po testovaní sa neuvoľňujú pravidlá o stretávaní sa. Navštíviť blízku osobu môžete len vtedy, ak je odkázaná na vašu pomoc alebo ak ide o striedavú starostlivosť. Bežné návštevy rodiny z inej domácnosti nie sú povolené.

Môžem sa bez testu prejsť do prírody?
Nie. Po novom sa musíte testom preukázať aj pri vychádzke do prírody, a to vrátane individuálneho športu – všetko v rámci okresu. Výnimku majú deti mladšie ako 15 rokov a osoby staršie ako 65 rokov, ktoré sa v prírode testom preukázať nemusia.

Otvoria sa niektoré prevádzky v regiónoch, kde bude lepšia situácia?
Zatiaľ nie. Menia sa aj pravidlá pre prevádzky, ktoré sú dnes otvorené. Niekde budete potrebovať test a niekde nie. Test nebudete potrebovať na:

  • najmä nákup alebo zaobstaranie potravín,
  • nákup liekov a zdravotníckych prostriedkov a pomôcok,
  • nákup hygienického a drogériového tovaru,
  • nákup krmív a ďalších potrieb pre zvieratá,
  • zabezpečenie starostlivosti o deti,
  • zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá.

Prevádzky, do ktorých budete po 27. januári potrebovať test:

  • čistiarne odevov,
  • na doplnenie pohonných hmôt,
  • predaj novín a tlačovín,
  • očné optiky,
  • banky,
  • poisťovne,
  • knižnice,
  • servisy bicyklov,
  • servisy motorových vozidiel,
  • pošta (vrátane výdajných miest zásielkovní),
  • na cestu do služby technickej a emisnej kontroly vozidiel,
  • zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet,
  • opravovne obuvi,
  • servisy telekomunikačnej techniky.

Môžem sa stretávať s ľuďmi z iných domácností, ak žijem v regióne, kde je lepšia situácia?
Nie. Ani po testovaní sa nemenia pravidlá pre stretávanie sa s ľuďmi z iných domácností. Stretávanie zostáva zakázané.

Prišla mi zásielka do obchodu. Budem si môcť po ňu ísť?
Budete na to potrebovať negatívny výsledok testu. Tým sa potrebujete preukázať aj pri ceste na výdajné miesto e-shopov či iných obchodov.

Môžem ísť k lekárovi aj bez testu?
Áno. Negatívny test nepotrebujete na cestu k lekárovi z dôvodu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej návštevy lekára. Výnimka bez preukázania sa testom platí aj pre sprevádzajúcu osobu.

Potrebujem si vybrať lieky. Môžem aj po sprísnení opatrení?
Áno. Ani po sprísnení opatrení netreba na návštevu lekárne negatívny test. Aj bez testu si tak lieky môžete vybrať, mali by ste tak urobiť v lekárni, ktorá je čo najbližšie od miesta, kde bývate.

Otvoria sa školy a škôlky ešte v januári?
S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Minister zdravotníctva predpokladá, že ak by sa situácia výrazne zlepšila, covid automat sa zapne v bordovej farbe od 1. februára. To by znamenalo, že by sa otvorili škôlky a prvý stupeň základných škôl bez obmedzení. Deti staršie ako 10 rokov – v 5. až 9. ročníku a stredoškoláci – by mali do školy vstúpiť s negatívnym testom.

Musia mať deti na prvom stupni do školy test?
Nie. Deti mladšie ako 10 rokov sa testovania zúčastniť nemusia.

Ak nestihnem antigénový test do 26. januára, môžem sa dať otestovať aj neskôr?
Áno. Cesta na test – antigénový alebo PCR – má výnimku zo zákazu vychádzania. Ak si nestihnete dať test urobiť do 26. januára, môžete ho absolvovať neskorší deň.

Mám 12-ročná dcéru. Musí ísť aj ona na test, keď ideme do prírody?
Nie. Výnimku majú deti do 15 rokov. Ľudia do 15 rokov a starší ako 65 rokov môžu ísť na prechádzku do prírody aj bez testu.

Dokedy sa budem môcť testom z nasledujúceho týždňa preukázať?
Testom, ktorý si vykonáte najbližší týždeň, sa budete preukazovať od 27. januára do 2. februára. Od 3. februára budete potrebovať novší test.

Bude trvať zákaz vychádzania do 7. februára alebo ho môžu ešte predĺžiť?
Vláda teoreticky ešte môže zákaz vychádzania predĺžiť, na to však treba zároveň predĺžiť núdzový stav. Ten zatiaľ platí do 7. februára, vláda ho môže v prípade pandémie predĺžiť o ďalších 40 dní, jej rozhodnutie však musí dodatočne – do 20 dní – potvrdiť aj parlament. Minister zdravotníctva očakáva, že od 8. februára by sa mohla situácia zlepšiť a zapnúť by sa mal covid automat. V takom prípade by mali nastať miernejšie opatrenia.

Budúci týždeň mám svadbu. Môže sa uskutočniť, aj keď nemám test, alebo sa treba rýchlo otestovať?
Nemusíte sa dať otestovať. Cesta na uzavretie manželstva, pohreb blízkej osoby či krst je oslobodená od povinnosti preukázať sa negatívnym testom. Bezpečnejšie bude, ak test budete mať, ale nie je to povinnosť.

Môžem ísť na prechádzku so psom, keď som sa nedal otestovať?
Áno. Negatívny test nepotrebujete na vychádzku so psom alebo s mačkou do 1000 metrov od bydliska.

Starám sa o mamu, ktorá však býva v inej domácnosti. Môžem ísť za ňou?
Áno. Negatívny test nepotrebujete na cestu s cieľom postarať sa o blízku osobu, ktorá je na vašu starostlivosť odkázaná.

Som senior a posledné mesiace som doma v izolácii, ale občas idem do blízkeho lesa na prechádzku. Potrebujem sa dať teraz otestovať?
Nie. Seniori starší ako 65 rokov nepotrebujú na prechádzku v prírode test. Môžete sa dať otestovať, ale je to dobrovoľné a certifikát o negatívnom teste nepotrebujete. Výnimku majú aj deti do 15 rokov a ťažko zdravotne postihnutí, ktorí sa pohybujú pomocou vozíčka.

Čo znamenajú nové pravidlá pre reštaurácie?
Naďalej platí, že môžu fungovať len ako výdajné okienka. Uznesenie presne neupravuje, do akej kategórie spadajú. Pre výdajné miesta prevádzok platí pravidlo, že ak ich chce človek navštíviť, bude potrebovať negatívny test. Teoreticky by sa vyzdvihnutie jedla v reštaurácii mohlo považovať aj za obstaranie si nevyhnutných životných potrieb, no vládne uznesenie v tomto prípade hovorí o „najbližšej“ maloobchodnej prevádzke. Preto skôr odporúčame ísť si po jedlo do reštaurácie s negatívnym testom.

Budem môcť do 7. februára navštíviť kozmetičku či kaderníčku?
Nie, tieto prevádzky zostávajú zatvorené na základe vyhlášky hlavného hygienika, navyše na cestu ku kaderníčke či kozmetičke neplatí ani žiadna výnimka zo zákazu vychádzania.

Potrebujem si kúpiť topánky. Čo mám robiť?
V tejto chvíli je jediná možnosť objednať si ich on-line. Ak by ste si po objednávku išli na výdajné miesto obchodu, potrebujete na túto cestu negatívny test. Otvorené však môžu byť opravovne obuvi, pokojne si teda môžete dať opraviť staré topánky a dať im ešte šancu. Na cestu do opravovne však budete potrebovať negatívny test.

Môžem si ísť zabehať?
Áno, ale len s negatívnym testom. Zmeny sa týkajú aj individuálneho športu. Teda ak chcete vonku behať alebo sa bicyklovať či bežkovať, potrebujete na to od 27. januára negatívny test.

Zdroj: Denník N

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina