aktuality

Lesy ČR zrušily krajská ředitelství a sloučily některé lesní správy

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Státní podnik Lesy České republiky má od 1. ledna novou organizační strukturu, kdy místo 11 krajských ředitelství vzniklo sedm oblastních ředitelství s posílenými pravomocemi. Došlo také ke sloučení některých lesních správ, kterých je nyní 61 z původních 64. Podnik věří, že na režijních nákladech díky tomu ušetří desítky milionů korun.

Počet provozních zaměstnanců, revírníků a dalších lidí, kteří jsou potřeba v lese, zůstal po reformě stejný nebo se zvýší. Ubydou hlavně referentské administrativní režijní pozice. Do konce března 2021 by z podniku mělo postupně odejít 42 zaměstnanců. Zejména půjde o úřednické pozice, například administrativní pracovnice, referenty pozemkové evidence, účetní, stavební techniky. Naopak v technicko-hospodářských a dělnických pozicích v ochraně lesa, na pěstebních a těžebních pracích a v expedici dříví může vzniknout až 150 míst.

Již od 1. září podnik zřídil nový Závod lesní techniky, který má vlastní kapacity na těžbu. Specializovaný závod by měl pomoci podniku především v boji s kůrovcovou kalamitou a jinými neočekávanými událostmi a kalamitami.

Lesy ČR letos očekávají zisk na úrovni 70 milionů Kč. Dostat výsledek do plusu mu pomohou státní příspěvky. Na hospodaření a kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kalamity by měl stát firmě poslat 2,25 miliardy Kč. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal se ztrátou až 1,9 miliardy Kč kvůli kůrovcové kalamitě.

Zdroj: Lidovky.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina