aktuality

Stolárske medovníky v nadživotnej veľkosti

Z diaľky pripomínajú, že výjavy sú upečené z medovníkov obrovských rozmerov. Všetko je však vyrobené z dreva
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Od roku 2017 bol na Staromestskom námestí v Prahe atrakciou betlehem v nadživotnej veľkosti. Všetci ho obdivovali, lebo mal vzhľad medovníkov. Zapáčil sa aj skupine farníkov z obce Bojná v okrese Topoľčany počas predvianočnej návštevy Vianočných trhov v roku 2019. Od Pražanov dostali pred 2 rokmi prísľub, že pri inovácii vianočnej výzdoby im postavy z betlehema predajú.

Už v lete si pripravili priestor pre vianočný stromček doplnený postavami z legendy o Ježišovom narodení. Rozmiestnili tu postavy Ježiška v jasličkách, Márie a Jozefa, klaňanie Troch kráľov a pastierov, tiež všetky betlehemské zvieratá z „hviezdnej noci“. Z diaľky pripomínajú, že výjavy sú upečené z medovníkov obrovských rozmerov. Všetko je však vyrobené z dreva – z reziva, latoviek, fošní a hranolov. Ozdobené sú hnedou a bielou farbou aby boli vernou kópiou medovníkov. Akoby pripravené na zahryznutie. Stolárske medovníky v nadživotnej veľkosti tu budú umiestnené do konca januára 2021.

Tradícia pečenia medovníkov v obci je veľmi obľúbená. Tvorí základ vianočného pečiva v každej rodine. Preto sú hrdí na obrovské medovníky ako atrakciu pre návštevníkov.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina