aktuality

Italský průmysl dřevoobráběcích strojů zmírnil pokles

Dřevoobráběcí technologie: Index objednávek
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Čísla za červenec až září 2020 jasně odrážejí dění v tomto klíčovém segmentu italského strojírenského průmyslu. Objednávky strojů a nástrojů na opracování dřeva a výrobu nábytku obecně zaznamenávají klesající trend, avšak menší než se očekávalo, což naznačuje částečné zlepšení ekonomické situace ve srovnání s předchozími čtvrtletími, silně ovlivněnými uzamčením (lockdownem).

Tento trend naznačuje, že výrobní systém odvětví identifikoval nezbytná protiopatření, která je třeba provést, a to v kontextu, kdy se stále více a více posiluje role nástrojů digitální komunikace na podporu podnikání; účinnost těchto nástrojů je přímo úměrná dovednostem, které má každá společnost k dispozici a které se vyvinuly v posledních letech, a také investicím v této oblasti. Webináře, online ukázky a „digitální konverzace“ pomáhají společnostem udržovat jejich obchodní vztahy na globálních trzích naživu a znovu potvrzují jejich konkurenceschopnost vůči zákazníkům po celém světě. Digitální nástroje jsou cenné také na domácím trhu, kde se poptávka evidentně zmenšuje.

Při pohledu na čísla zaznamenaly nábytkářské technologie pokles objednávek o 10,1 % ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2019, což odpovídá trendu celého odvětví obráběcích strojů. Objednávky na domácím trhu poklesly o 32,3 %, na rozdíl od lepšího trendu mezinárodní poptávky, která poklesla pouze o 1 %. Tento obecný trend je zmírněn skutečností, že objednávky vzrostly o více než 40 % ve srovnání s hrozným obdobím duben–červen 2020.

Čtvrtletní průzkum Studijní kanceláře Acimall na statistickém vzorku společností naznačuje, že kniha objednávek se rovná 3,1 měsíce (oproti 2,4 v předchozím čtvrtletí), s růstem cen o 0,6 % od začátku roku 2020. Pokles tržeb ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2019 činil 9,5 %, což je další „uklidňující“ údaj ve srovnání s -29,8 % v předchozím čtvrtletí.

Podle průzkumu kvality 47 % dotazovaných společností naznačuje pozitivní výrobní trend, 18 % klesající a 35 % stabilní. Zaměstnanost bude podle 65 % vzorku stabilní, zatímco 29 % očekává snížení a pouze 6 % věří, že se může zvýšit.

Dostupné skladové zásoby jsou stabilní podle 65 % dotazovaných, rostoucí podle 6 % a klesající dle 29 % dotázaných společností.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina