aktuality

Český průmysl se vzpamatovává, stavebnictví klesá rychleji

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně poklesla o 25,7 %, což je mírně lepší výsledek než rekordní dubnový propad o 33,7 %. Pokles stavební výroby naopak zrychlil, v květnu se meziročně snížila o 7,6 %. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Domácí průmysl se v květnu začal vzpamatovávat z útlumu, do kterého se dostal kvůli opatřením vlády proti šíření nákazy koronavirem. „Výroba ve většině podniků začala postupně pozvolna nabíhat,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Analytici se ale shodují, že výsledky z průmyslu jsou horší, než se na začátku krize čekalo. Důvodem jsou i statistiky nových zakázek, které jsou meziročně o více než třetinu slabší.

Objem květnové stavební výroby byl meziročně o 7,6 % nižší. Propad tak oproti dubnu zrychlil o 3 procentní body. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, opět kleslo. Naopak inženýrské stavitelství, do kterého patří z velké části dopravní infrastruktura, vzrostlo, ale již výrazně menším tempem než v předchozích měsících.

„Je to nejhorší výsledek od začátku předchozího roku a výrazně pod průměrem posledních dvanácti měsíců. To odpovídá tradičnímu zpoždění celého sektoru za ekonomikou, která dosáhla svého dna v dubnu a v květnu už vykazuje známky oživení. Stavebnictví však na toto oživení teprve čeká,“ řekl analytik Komerční banky František Táborský.

Naopak se stabilizovala situace v oblasti stavebních povolení a bytové výstavby. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,8 % stavebních povolení méně, tedy 7625. V meziročním srovnání se ale začalo s výstavbou více bytů a více jich bylo i dokončeno. Počet zahájených bytů se zvýšil o 0,8 % na 3376 a dokončených bytů o 15,3 % na 2943.

Zdroj: ČSÚ, ČTK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina