aktuality

Úspěch českých výrobců v mezinárodních soutěžích

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pozitivní zpráva přišla z německého Essenu v podobě prestižního ocenění Red Dot design za rok 2020 také několika českým výrobcům nábytku.

Ocenění získala např. multifunkční lavička Manta do veřejného prostoru, kterou pro značku mmcité street furniture navrhla designérka Lucie Koldová. Inspirací pro tvar i jméno Manta se jí stal elegantní pohyb rejnoka.

Manta reaguje na potřeby současného života a představuje svěží řešení pro kombinaci práce a odpočinku. Oblé křivky kopírují pohyb imaginárních vln, ztělesňujících pracovní flow, tvar však zároveň poskytuje dostatečný komfort pro čtení knihy nebo vychutnání kávy. Přechod z jedné horizontální roviny do druhé vytváří multifunkční plochy, které ve vzájemné kombinaci tvoří komplexní minimalistický objekt, plní roli stolku, lavičky či pracovní desky.

Produkt tvoří ohýbaný hliníkový plát spočívající na subtilní ocelové konstrukci, jejich vzájemná harmonie může být umocněna výběrem barevné kombinace. Další materiálové varianty se připravují, stejně jako sada volitelného příslušenství.

O tom, že se Manta líbí odborné veřejnosti, svědčí také další aktuální ocenění EDIDA – Elle Decoration Awards 2020 i nominace na domácí scéně v soutěži Czech Grand Design.

Mezi další české produkty oceněné „červeným puntíkem“ patří věšák Logs, kterou pro společnost TON navrhli Romin Heide a Hanna Litwin z mladého designérského studia Büro Famos.

Produkt porotu zaujal nejen jednoduchým a hravým konceptem designu, díky kterému lze věšáky kombinovat i ve větších počtech, ale také přístupem k uvědomělé produkci. Věšák ve tvaru hvězdy vzniká z těch částí kvalitního bukového a dubového dřeva, které již nelze využít při výrobě židlí. Balení výrobku navíc probíhá do recyklovaných krabic v chráněné dílně.

TON ale nebodoval jen v soutěži Red Dot. Na své konto si na začátku tohoto roku připsal ocenění Good Design, které udílí americké uskupení The Chicago Athenaeum, a iF DESIGN AWARD, kterou každoročně organizuje německé sdružení iF International Forum Design. Obě ocenění získal TON za stolky YYY, jejichž autorem je Alex Gufler.
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina