aktuality

Vítězem soutěže Úsporný dům 2019 je moderní dřevostavba

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve čtvrtek 6.2. byly slavnostně vyhlášeny vítězné stavby pátého ročníku soutěžní přehlídky ÚSPORNÝ DŮM 2019, a to u příležitosti zahájení veletrhu FOR PASIV. Do přehlídky bylo přihlášeno 52 staveb, z toho odborná porota vybrala 20 novostaveb a 7 rekonstrukcí, které bojovaly o absolutní vítězství v hlasování veřejnosti. Veřejnost rozdělila celkem 5696 hlasů a na vítězi se shodla jak s odbornou porotou, tak s generálním partnerem.

Hlavním cílem soutěžní přehlídky je představit široké veřejnosti stavby pro 21. století a ukázat, že kvalitně postavené nebo zrekonstruované stavby jsou především komfortní, zdravé, šetrné ke všem zdrojům i životnímu prostředí a dostupné prakticky každému. Přehlídka navázala na předchozí čtyři ročníky, které nesly název Pasivní dům. Vyhlašovateli soutěžní přehlídky jsou ABF a Státní fond životního prostředí České republiky ve spolupráci s Centrem pasivního domu.

V kategorii PASIVNÍ NOVOSTAVBA soutěžily nejen rodinné a bytové domy, ale i administrativní budova, nemocnice a mateřská i základní škola. V kategorii ÚSPORNÁ REKONSTRUKCE vedle zdařilých rekonstrukcí rodinných domů soutěžila i městská knihovna či obchodní akademie.

Porota, která hodnotila architekturu, estetické, konstrukční, technické i technologické řešení, udělila čtyřikrát Cenu odborné poroty, a to pro kategorii rodinný dům, ostatní budovy a rekonstrukce. Dále byla udělena jedna Cena generálního partnera Hypoteční banky a.s. a jedna Cena veřejnosti pro celkového vítěze přehlídky. Vítězná stavba získala 418 hlasů. Hlasování na prvních třech pozicích bylo letos velmi těsné, rozdíl hlasů byl minimální.

Každá soutěžní stavba splnila podmínky kolaudace a požadavky na energetickou náročnost, rekonstrukce rodinných domů odpovídaly podmínkám programu Nová zelená úsporám, rekonstrukce veřejných budov pak podmínkám Operačního programu Životní prostředí.

Vítězné stavby si rozdělily finanční ocenění ve výši 1x 60.000 Kč, 2x 30.000 Kč a víkendové pobyty v pasivním domě v Českém ráji. Vítěz hodnocení generálního partnera, kterým je Hypoteční banka, a.s, si prohlédne svou vítěznou stavbu z ptačí perspektivy v balonu a zároveň získal balíček finančních služeb. Všechny soutěžící objekty zároveň postupují do soutěže E.ON Energy Globe Award 2020.

Každý hlasující měl k dispozici tři hlasy, které mohl libovolně rozdělit mezi soutěžní stavby. Odpovědí na soutěžní otázku se zároveň mohl zapojit do soutěže o atraktivní výhry. Hlasující si rozdělili tyto výhry: zapůjčení elektromobilu na týden od společnosti E.ON, on-line kurz „Stavíme dům s Dřevostavitelem“, 2x fitness hodinky, 3x roční předplatné časopisu DŘEVO&stavby a 3x unikátní obrázkovou knížku pro nejmenší o tom, jak se staví zdravý a krásný dům. Všichni získali čestné vstupenky na veletrh FOR PASIV 2020.

PŘEHLED VÍTĚZNÝCH STAVEB

Cena odborné poroty
PASIVNÍ NOVOSTAVBY – RODINNÉ DOMY
Dům ATREA Jistebsko

Cena odborné poroty
PASIVNÍ NOVOSTAVBY – OSTATNÍ BUDOVY
Základní škola Psáry

Cena odborné poroty
ÚSPORNÉ REKONSTRUKCE – RODINNÉ DOMY
Náš dům

Cena odborné poroty
ÚSPORNÉ REKONSTRUKCE – OSTATNÍ BUDOVY
Obchodní akademie Česká Lípa

Cena generálního partnera
Dům ATREA Jistebsko

Cena veřejnosti
Dům ATREA Jistebsko

Veřejnost se na vítězi shodla nejen s odbornou porotou, ale i s generálním partnerem.

Zdroj: TZ CPD

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina