aktuality

Mosty kultúry a poznania – drevená lávka vedie turistov k hradnému bralu

Mosty kultúry a poznania – drevená lávka vedie turistov k hradnému bralu
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Projekt drevenej lávky pre peších z parkoviska na prístupovú cestu k Oravskému hradu umožní bezpečnú vychádzku. Zároveň dôstojne privíta všetkých návštevníkov kultivovaným prostredím. Lávku vybudovali prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Novú lávku ponad potok Račová oddelili a odsunuli od cestnej komunikácie.

Celé teleso novej lávky je z lepeného lamelového dreva. Primárnym nosným prvkom sú dva drevené nosníky s rozmerom 1000×200 mm z lepeného lamelového dreva v dĺžke 17,75 m. V sekundárnom smere sú pripevnené drevené nosníky 120×200 mm. Drevárska firma ich dodala v dĺžke 4 m a z nich tesári zostavili tvar U, ktoré sú v počte 13 kusov oporou celého telesa lávky z lepeného dreva. Mostovku tvoria WPC dosky hrúbky 24 mm. Lávka je umiestnená na betónových oporných múroch.

Výstavba trvala 9 mesiacov (od 1.4. do 31.12.2019) pod hlavičkou cezhraničného projektu Interreg SR-ČR so zainteresovanými obcami Oravský Podzámok na Slovensku a obce Branky v regióne Valašska v ČR. Celkové náklady predstavovali 29.271,20 € s príspevkom 24.880,52 € z európskeho fondu. Obe obce takto spoločne vytvorili už tretí projekt v prospech rozvoja oboch obcí. Na koncoch drevenej lávky sú štylizované drevené panely zo smrekovej guľatiny a v nich informačné tabule 120×80 cm v slovenčine a češtine. Súčasťou projektu je aj informačná brožúrka v oboch jazykoch o zámeroch mikroprojektu.

Na slávnostnom otvorení privítal starosta Oravského Podzámku Mgr. Jozef Záhora aj starostu obce Branky Františka Svobodu. Spolu prezentovali projekty spolupráce oboch obcí. Prvú prechádzku občanov a turistov posvätil kaplán farnosti Oravský Podzámok Mgr. Peter Gaži.

Stará lávka zo železobetónového panela bola takmer polstoročie súčasťou cesty a už viac rokov v havarijnom stave.

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina