aktuality

Rodinné firmy budou moci používat značku “Česká rodinná firma”

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V březnu tohoto roku iniciovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Živnostenský balíček 5+5, který míří na zjednodušení drobného podnikání. Dne 27.8. představili Živnostenský balíček ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová. Jde o desatero záměrů, včetně na ně navazujících konkrétních kroků a termínů, z čehož některé už jsou splněny.

1. Podpora rodinného podnikání

2. Jednodušší rozjezd

3. Změny v zákonech jen dvakrát ročně

4. Konec daňovým výjimkám

5. Jednotná databáze formulářů

6. Všechny povinnosti na jednom místě

7. Omezení statistických průzkumů

8. Jednodušší a nižší daně nejen pro malé firmy

9. Kompenzace exekučních nákladů

10. Vstřícnější stavební úřad

Generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová k tomu mj. uvádí: „ Za AMSP ČR si nejvíce ceníme definice rodinného podnikání, jehož klíčový význam se pro české hospodářství zcela jistě potvrdí.“

Schválení definice rodinného podnikání („rodinná živnost” a „rodinná obchodní korporace”) vládou ČR letos v květnu bylo pro AMSP ČR završením jedné etapy podpory rodinného podnikání.

AMSP ČR odhaduje, že definici rodinného podnikání vyhoví více než 70 % malých a středních firem. Tzn. že rodinných by mohlo být více jak 924.000, které zaměstnávají cca 41 % všech zaměstnanců v ČR.

AMSP ČR připravila návrh pro vytvoření registračního místa pro české rodinné firmy a živnosti. MPO pověří registrací výbor složený ze zástupců MPO, AMSP ČR, Hospodářské komory a universitní platformy okolo rodinného podnikání. Zaregistrované firmy budou moci používat státem schválenou značku “Česká rodinná firma”. Vedle jasných pravidel k rozeznání, kdo je a není rodinnou firmou, registrační výbor schvaluje i etický kodex českého rodinného podnikání, který musí ctít firmy nesoucí tuto prestižní značku.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina