aktuality

Prvoradým kritériom guľatiny je kvalita

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Piliarska produkcia v SR je ovplyvnená kvalitou dodanej a spracúvanej guľatiny. Spracovatelia ju nakupujú od súkromných alebo štátnych pestovateľov dreva. K spolupráci sa pre agentúru TASR vyjadril generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD SR) PhDr. Peter Zemaník.

Piliarske spoločnosti väčšinou spracovávajú guľatinu na stavebné rezivo. Problém je v tom, že výrazná časť guľatiny je poznačená vetrovou alebo podkôrnikovou kalamitou. Z napadnutých stromov nie je možné vyprodukovať kvalitné výrobky ako sú lepené drevo, lepené nosníky a krížom lepené veľkoplošné dosky, ktoré sa používajú pri výstavbe drevostavieb.

ZSD SR má vo svojich radoch aj výrobcov a realizátorov drevostavieb. Drevostavbári musia tieto produkty dovážať zo zahraničia, pretože na Slovensku chýba ich výrobca. Trh s drevostavbami na Slovensku sa rozvíja dynamicky a nám uniká príležitosť spracovať drevnú surovinu na výrobky s vyššou pridanou hodnotou.

Na Slovensku sme schopní vyrábať drevené montované domy v porovnateľných a konkurencieschopných cenách ako v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku. Konečná hodnota nezávisí len od ceny dreva a komponentov, ale najmä od technológií a technických zariadení budov, ktoré pomáhajú dosahovať požadované energetické štandardy drevostavieb.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina