aktuality

Americké první dámě odhalili ve Slovinsku dřevěnou sochu

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nedaleko slovinské Sevnice odhalili hrubě opracovanou dřevěnou sochu americké první dámy Melanie Trumpové, která v tomto pětitisícovém městečku na jihovýchodě země vyrůstala.

Dílu, které si objednal americký konceptuální umělec Brad Downey, se ale dostalo smíšeného přijetí. Někteří kritici na sociálních sítích sochu označili za „strašáka do zelí“. Lokální tisk citoval místní obyvatele, podle nichž je takové zpodobnění manželky amerického prezidenta Donalda Trumpa nedůstojné.

Sochu mávající Trumpové v životní velikosti vyřezal z lipového dřeva motorovou pilou místní lidový umělec Aleš Župevc. Doprovází Downeyho výstavu v metropoli Lublani o slovinských kořenech Melanie Trumpové.

Vzhledem k tomu, že autoři se zjevně nesnažili o věrné zobrazení podoby ženy šéfa Bílého domu, ani sama lublaňská galerie si podle agentury Reuters patrně není jistá, jak moc brát dílo vážně. „Možná se až příliš snažíme najít smysl věcí, které mohou být jen bláznivinou. Kdo ví?“ uvedla galerie.

Obličej Trumpové je sice nerozpoznatelný, ale figurína má na sobě bledě modrý plášť, jaký měla Melania Trumpová při prezidentské inauguraci v roce 2017. Podle BBC tak někteří místní začali soše říkat Šmoulinka.

Zdroj: ČTK

Foto: Frank K., Reuters

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina