aktuality

Nejmenší kytara měří 5 cm

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dvě miniatury, které v první polovině osmdesátých let dvacátého století vytvořil Miroslav Kohel ze Želiva, byly ve čtvrtek 20. června zapsány do databáze českých rekordů a stanou se přírůstky v expozicích pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Jejich autorem je dnes jedenašedesátiletý Miroslav Kohel, který se práci se dřevem věnuje celý život.

Do muzea přibyl nejmenší model klasické dřevěné kytary španělky, která měří 51 milimetrů. „Tuto miniaturní kytaru jsem vyrobil v letech 1981 až 1982, když jsem se vrátil z vojny,“ přiblížil historii zmíněné nejmenší kytary sám její tvůrce. Základem je korpus z ořechového dřeva. Miroslav Kohel použil i javor a hrušeň, na modelu jsou pochopitelně kovové prvky a detaily, aby výsledek odpovídal předloze.

Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, která Muzeum rekordů a kuriozit provozuje, u příležitosti uvedení nejmenší kytary do expozice připomněl, že mezi kytarami, které jsou zde k vidění, jsou i další cennosti a rarity. Mezi ně patří i kytara ze 17 225 zápalek, kterou v sedmdesátých letech minulého století postavil Tomáš Korda.

Zdroj: denik.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina