aktuality

Designérkou roku je Lucie Koldová

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve středu 20. 3. 2019 byly na slavnostním večeru ve Stavovském divadle v Praze již potřinácté předány výroční ceny Akademie designu České republiky Ceny Czech Grand Design 2018. Designérkou roku se stala Lucie Koldová.

Ceny Czech Grand Design jsou hlavním oborovým oceněním na poli designu v České republice. Udílejí se od roku 2006 a ty letošní byly opět v kategoriích Designér roku, Grafický designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Ilustrátor roku, Fotograf roku, Výrobce roku a Objev roku. Do Síně slávy byl uveden výtvarník Jiří Šalamoun, autor např. známého kresleného seriálu o Maxipsu Fíkovi.

V kategorii Módní designér roku zvítězila a zároveň Grand designérkou roku 2018 se stala Tereza Rosalie Kladošová.

Nejvíce sledovanou kategorii Designér roku ovládla letos zaslouženě Lucie Koldová, která v loňském roce představila novinku Chips Chair pro českou značku TON, svítidla Jack O´Lanthern pro Brokis, kde působí jako kreativní ředitelka, a objekt Blossom. Úspěch zaznamenala také v Kolíně nad Rýnem, kde na loňském nábytkářském veletrhu imm cologne vytvořila instalaci Das Haus.

Ocenění pro Výrobce roku si odnesla společnost TON, která loni uvedla kromě Chips Chair od Lucie Koldové také kolekci Santiago 02 od Reného Šulce. Tradiční dřevěný nábytek je rozšířením původní kolekce Santiago určené pro seniory a lidi se sníženou pohyblivostí.

Další kategorie:
Grafický designér roku – Veronika Rút Nováková
Designér šperku roku – Janja Prokić
Ilustrátor roku – Jindřich Janíček
Fotograf roku – Hana Knížová
Objev roku – Maria Nina Václavková

Záznam přímého přenosu České televize můžete shlédnout ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina