aktuality

V Brně se utkalo rekordních devět družstev mladých čalouníků

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve dnech 27.2. – 1.3.2019 proběhl na brněnském výstavišti u příležitosti Stavebního veletrhu již 8. ročník Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v oboru vzdělávání 33-59-H/01 Čalouník. Soutěž odborných dovedností vyhlásil Cech čalouníků a dekoratérů a organizačně zabezpečila Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy.

O hodnotné ceny od partnerů soutěže se letos utkalo rekordních devět dvojčlenných družstev včetně jednoho družstva ze Slovenska.

Tentokrát měli soutěžící v praktické části obzvláště náročné zadání, jehož cílem opět bylo maximálně se přiblížit realitě čalounického řemesla v praxi. Během 13 hodin, rozdělených po 6,5 hodinách do dvou pracovních dnů, měli za úkol provést kompletní rekonstrukci čalounění křesla ze 60. let (sedák a opěradlo) a vyrobit vázaný pružinový základ pro sedák křesla.

Na rozdíl od předchozích ročníků tentokrát soutěžící pracovali zcela bez výkresové dokumentace. K dispozici měli pouze vzorový pružinový základ a řez křeslem – sedák s pružinovou kostrou na popruhovém základě se soudobými materiály, opěradlo s obtexovými popruhy a pěnovými materiály. Často se tak museli u některých činností sami rozhodnout pro správný technologický postup. Největší překážkou pro některé bylo vytvoření krytého spoje mezi opěradlem a zadní výponou pomocí kovového fixačního pásku. Na různé výsledné úrovni ale i tuto technologii nakonec zvládli všichni, i když někteří se s ní zde setkali poprvé.

Na průběh soutěže jako vždy dohlížela čtyřčlenná hodnoticí komise v čele s Ing. Helenou Prokopovou, cechmistrem Cechu čalouníků a dekoratérů. Hodnotila nejen přesnost provedení a vzhled, který je pro finální čalouněný výrobek rozhodující, ale i jednotlivé operace v průběhu výroby, jako je příprava dílů a podsestav, přesnost měření, technické postupy dílčích operací nebo faktory ovlivňující bezpečnost práce (pořádek na pracovišti apod.).

Ohodnocení výrobků a průběžných výkonů mladých čalouníků porotou pak určilo pořadí soutěžících družstev. Zlatou medaili za první místo si letos zaslouženě odvezli žáci Střední školy Kateřinky – Liberec, s.r.o. Jan Rázek a Jan Wagner. Stříbrnou medaili za druhou pozici získali Tereza Charvátová a Ladislav Demeter ze SŠŘ a ZŠ Hořice a bronzovou medaili za třetí místo získaly Pavlína Šicová a Lucie Vošahlíková z pořádající SŠSŘ Brno-Bosonohy.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina