aktuality

Nízká nezaměstnanost brzdí rozvoj firem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

76 % českých exportérů vnímá jako bariéru v rozvoji podnikání současnou nízkou nezaměstnanost. Společnosti na tuto situaci reagovaly nebo plánují reagovat hlavně cíleným zaměstnáváním cizinců nebo robotizací. Tato zjištění pocházejí z volně prodejné studie GfK Exportní výzkum 2018.

Nezaměstnanost v České republice klesla na 3 %, což je nejnižší hodnota od roku 1996. Podle Úřadu práce ČR měla Česká republika v září dokonce nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

Současnou nízkou nezaměstnanost vnímají jako bariéru v rozvoji podnikání tři čtvrtiny českých exportérů. Pokud na tuto situaci exportní společnosti nějakým způsobem reagovaly nebo plánují reagovat, pak nejčastěji cíleným zaměstnáváním cizinců (63 %) nebo robotizací (53 %). K omezení výroby již přistoupilo 19 % exportérů, pro něž nízká nezaměstnanost představuje bariéru v rozvoji podnikání, a přibližně stejný počet procent tento krok zvažuje udělat. Jako další řešení zvolilo 6 % českých exportérů přenos některých pracovních funkcí do zahraničí a 7 % o tomto kroku uvažuje.

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina