aktuality

Pasivním domem roku 2017 je dřevostavba z Jílového u Prahy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pasivním domem roku 2017 se stala dřevostavba Dům na větrném kopci z Jílového u Prahy. Autorem návrhu je ARCHCON atelier. Výsledky hlasování zveřejnilo Centrum pasivního domu ve čtvrtek 8.2. při zahájení veletrhu FOR PASIV.

Vítězný dům je dvoupodlažní dřevostavba s podlahovou plochou 176 m2. „Zaujala nás architektura civilního projevu se střízlivým použitím a kombinací přírodních materiálů, tvarově uměřený objem, atraktivní vnitřní prostor a dobře řešená střecha,“ uvedl předseda poroty Josef Smola.

V kategorii Ostatní energeticky úsporné budovy porota ocenila vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada v Brně, navržené firmou Projektil architekti.

Soutěž vyhlásila společnost ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu a s podporou Státního fondu životního prostředí ČR. Do letošního ročníku se přihlásilo 44 energeticky šetrných staveb. Devítičlenná porota vybrala vítěze v kategoriích Pasivní dům a Ostatní energeticky úsporné budovy.

V kategorii Cena veřejnosti zvítězil dům Acer Campestre z Českých Budějovic od společnosti SUNFLYER. Získal zhruba desetinu z 9239 došlých hlasů.

Cenu generálního partnera získal rodinný dům Statenice navržený firmou H3T architekti.

Cenu časopisu Stavitel, mediálního partnera ankety, obdržel rodinný dům ve Všenorech od společnosti Stempel & Tesar architekti.

Podíl nových pasivních domů na celkovém počtu postavených rodinných domů loni v Česku vzrostl o 2 procentní body na 6,5 %. Byla jich zhruba tisícovka. Celkový počet pasivních domů v ČR je přibližně 5000.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina