aktuality

TON podpořil Das Haus na imm cologne dvěma novými produkty

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Koncept Das Haus na veletrhu imm cologne letos vznikl i s přispěním TONu. Podle návrhu české designérky Lucie Koldové, která tentokrát prestižní projekt připravovala, společnost vyrobila lounge křeslo Chips a křeslo se stolkem Cocoon.

Chips

„Ráda pracuji s průsvitnými materiály. V tomto návrhu jsem proto použila opticky lehký, avšak záměrně předimenzovaný opěrák z perforované textilie, který je orámovaný ručně ohýbaným dřevem,“ popsala klíčové prvky křesla designérka Lucie Koldová. Její rukopis, který formuje převážně práce se svítidly, tak umožnil prostoru a křeslu vzájemně se prostupovat a vytvářet harmonickou symbiózu. „Od počátku jsem chtěla, aby měl produkt měkké křivky. Lounge křeslo má být již od pohledu pohodlným objektem. Je to solitér s vlastním charakterem a příběhem. Oproti klasické židli by měl být tak trochu sexy,“ dodává Koldová.

Chips všechny tyto parametry propojuje. Impozantní vzdušný opěrák, který ve své spodní části tvoří zároveň jednu ze tří nohou, nese typické tvary bramborového lupínku. Do kontrastu je mu postaven masivní sedák, držený tvarovanou překližkou. Komfort při sezení ještě zvyšuje variabilní zádový polštář. „Zprvu jsem si myslela, že bude nejnáročnějším elementem opěrná část. Překvapivě se více řešila pevnost spodní konstrukce, aby vydržela netradiční zatížení při styku s podlahou,“ prozradila designérka.

Kromě tvarů je Chips zajímavý také výrobním postupem, technologií ručního ohýbání dřeva. „Doporučuji se podívat alespoň na video, jak produkty ohýbáním vznikají. Je to fascinující, rychlé a přitom složité. Vnímám jej jako tanec, při němž vzniká malé dílo,“ uvedla Koldová. Proces začíná napařováním bukových hranolků ve speciálních kádích, kde setrvávají dle svého průměru několik hodin. Ohýbači je následně vkládají do formy a přiloží na ně pásnici. Ta přebírá tlak dřeva a umožní mu vzít na sebe zvolený tvar. Dřevo se následně suší, několik týdnů klimatizuje ve speciální místnosti, kompletuje, barevně moří a lakuje. V Bystřici pod Hostýnem takto vznikají produkty již od roku 1861.

Cocoon

„Už název napovídá, že má křeslo vytvářet pocit příjemného hnízda,“ řekla Lucie Koldová. Cocoon se skládá ze širokých pásů ohýbané překližky. Ta vytváří v sedáku kornout, který je zevnitř plně polstrovaný. K podnoži je připevněn pouze v přední části, což umožňuje při dosedu mírné pružení. „Toto nápadné oddělení sedáku a netradiční avšak funkční konstrukční spojení jsou pro mě zásadním vizuálním momentem,“ prozradila Koldová. Nohy křesla tvoří dva překřížené pásy, vyztužené tenkými lanky. Na podobných tvarových principech staví také stolek, který křeslo doplňuje.

Novinky si bude možné od 15. do 21. ledna 2018 prohlédnout v hale 2.2 v rámci prestižního projektu Das Haus. Jeho záměrem je představit vytvořením simulovaného domu pohled na budoucnost bydlení. Každý rok vzniká podle idejí jiného designéra, který při tvorbě kombinuje architekturu, interiérový design a design nábytku. Letos je jím právě Lucie Koldová, která při tvorbě výrazně pracovala se světlem. „Snažila jsem se představit jej v různých rovinách a doplnit k němu několik objektů, které dotváří příběh a jsou ikonami své kategorie,“ dodala. Chips bude mít výraznou pozici v kreativní „Inspiration“ zóně, kde bude vytvářet odpočinkový set. Další produkty značky TON, například poslední novinku Alba, která na začátku roku 2018 získala titul Good Design, lounge křeslo Merano, Fleur, kolekci Leaf a další modely, bude možné vidět na stánku nedaleko sekce Das Haus, a to na ploše J020 v hale 2.2.

Lucie Koldová

Uznávaná česká designérka v roce 2009 vystudovala pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Práci na projektech však následně rozvíjela v Paříži, kde vytvořila své první kolekce svítidel Balloons a Muffins. Dnes působí opět v Praze, kde pracuje na produktech pro každodenní použití, objektech pro galerie a limitovaných edicí svítidel, skleněný skulptur či nábytku. Kromě portfolií řady společností jsou její práce prezentovány například v galeriích S. Bensimon, La Chance, Haymann Edition a Chevalier Édition.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina