aktuality

Vítězem náhradního tendru Lesů ČR je Uniles ze skupiny Agrofert

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vítězem náhradního tendru státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce a prodej dřeva je firma Uniles ze skupiny Agrofert.

Firma v tendru podala nejlepší cenovou nabídku na 25 ze 109 soutěžených jednotek a má tak šanci získat nejvíce kontraktů. Celkem do tendrů podalo nabídky 38 firem. Předběžné výsledky tendrů zveřejnil v pondělí 8.1. generální ředitel LČR Daniel Szórád. Soutěže se týkají jednotek, na nichž lesnické firmy podniku předčasně vypověděly smlouvy ztrátové v důsledku lesních kalamit.

Zájem firem o účast v tendru Szórád označil za mírně nadprůměrný. „Zájem je lepší, než byl o standardní tendry 2018+,“ uvedl. Na jednu územní jednotku podnik nyní dostal v průměru 5,2 nabídky, loni v tendru 2018+ to bylo jen 3,8 nabídky na soutěženou jednotku. Trh s dřevem podle Szóráda po loňském zahlcení dřívím z kalamit už zažívá mírné oživení poptávky. „Ceny vždycky rychle padnou, ale jen pomalu se vracejí do původní úrovně. Předpokládám, že jsme se ode dna již odrazili, že ceny budou postupně narůstat,“ doplnil Szórád.

Za firmou Uniles se umístily shodně s 11 nejlepšími nabídkami firmy Kloboucká lesní a Jihozápadní dřevařská. Na dalších místech skončily firmy ACLESIA s 9 jednotkami, skupina Petra s 8 a firma Stora Enso Wood Products Ždírec se 6 jednotkami. Z 38 firem v soutěži by alespoň jednu zakázku mohlo získat 25 z nich.

Uniles byl jedinou firmou, která podala nabídku na všech 109 jednotek. Ostatní uchazeči se většinou orientovali na zakázky, kde dosud působí. Největší ztráty utrpěla společnost PROGLES, jež se do tendru vůbec nepřihlásila a opustila tak všech 14 jednotek, které měla obhajovat.

Firma Uniles má také naději na zisk největšího podílu na těžbě dřeva. U komplexní zakázky, která byla vypsaná na 91 jednotkách a zahrnuje těžbu, pěstební práce a prodej dřeva, by mohl Uniles těžit 1,15 milionu m3 dřeva. K tomu ještě z 10 soutěží na těžbu s prodejem dříví má nejlepší nabídku na 5 jednotkách s těžbou 402 tis. m3. Podle Szóráda však Uniles všech těchto pět jednotek zcela jistě nezíská, protože podle pravidel soutěže může získat nejvýše třetinu těžby z daného typu tendru. A Unilesem vítězných pět jednotek představuje podíl těžby 49 %. Druhý největší objem dřeva k těžbě by měla získat Petra, a to 1,23 milionu m3. V lesích ve správě LČR se ročně těží kolem 8 milionů m3 dřeva.

Náhradní tendr, který je nazvaný Březen 2018+, se skládá ze 109 zakázek na lesní práce v celkovém odhadovaném objemu 3,9 miliardy Kč. Souhrnný objem dřeva k těžbě je asi 8,7 milionu m3. Nabídky firmy podaly 5. ledna. Vítězné firmy by na jednotlivých územních jednotkách měly začít pracovat v březnu.

Náhradní tendr Březen 2018+ se koná poté, co firmy Lesům ČR začátkem října vypověděly 76 % kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Možnost ukončit smlouvy bez sankce k 31. prosinci 2017 jim daly Lesy ČR na základě usnesení vlády. Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to zdůvodnil tím, že kdyby Lesy ČR trvaly na smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru.

Zdroj: Lesy ČR

Ilustrační foto

 

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina