aktuality

Živnostníkem roku 2017 je výrobce originálních dřevěných hraček

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve středu 6.12. večer byly vyhlášeny výsledky 12. ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Z našeho oboru bodovaly tři firmy. Živnostníkem roku se stal Viktor Hrdina, výrobce originálních dřevěných hraček. Druhé místo obsadil bednář Josef Fryzelka. Českým stříbrem pro rok 2017 byl vyhlášen TON a.s.

Viktor Hrdina přinesl na český trh hračku, která svou jednoduchostí nemá obdoby – houpací prkno. „Myslím si, že v dnešní době mají děti méně možností přirozeného pohybu, a tak se snažím pohyb netradičně podpořit,“ říká vítězný živnostník. Inspiraci našel za oceánem, v Evropě nikdo ohnutý kus dřeva nevyráběl. Zalíbila se mu jednoduchost a představa multifunkčnosti. Děti s prkny vymýšlejí daleko více aktivit, než by člověka vůbec napadlo. Navíc má blahodárné účinky na děti, o kterých všichni hlásali, že jsou neposedné. Nic nedokáže zastavit tu energii, když na veletrzích potkává spokojené rodiče.

„Vzniklo to pro samotné houpání, ale my sami jsme byli překvapeni, k čemu všemu to děti začaly používat. Dostávali jsme velký feedback od zákazníků, posílali nám fotky, kde jsme viděli, že to není jenom o tom, že se houpou, ať už vsedě nebo vestoje, ale že to podlézají, mají to jako klouzačku, některé to použijí jako kulisu pro divadlo. Kluci si vezmou autíčka a je to pro ně super dráha na předjíždění nebo skokanský můstek,“ popisuje svůj výrobek Viktor Hrdina.

Kromě houpacího prkna vyrábí aktuálně ještě houpačku. Princip je stejný, dítě ji může použít různými způsoby. Je pro menší děti, pomáhá jim postavit se, přelézat, až postupně se může dostat k houpání.

Na vlastní výrobu má Viktor Hrdina partnery, se kterými spolupracuje. Je schopen je zaměstnat tak, že dělají téměř výhradně pro něj. Prodej je dnes už v řádu tisícovek kusů ročně. Odbyt je dost nárazový, především na Vánoce, takže musí plánovat a vyrobit v předstihu dostatečné množství.

Největší část prodeje běží přes internet. V České republice je jen několik kamenných obchodů, kde je jeho houpací prkno k dostání, protože si v tom množství hraček přeci jen zasluhuje osobní vysvětlení. Proto má houpací prkno v pár obchůdcích, které ho samy oslovily. Na internetu má živnostník doprovodné informace a videa, aby rodiče viděli, jak se dají hračky používat. Během tří let se chce pevně usadit na evropských trzích.

„Viktor Hrdina založil své podnikání na inovaci a originální myšlence, která vedla k přeměně původně fyzioterapeutické pomůcky – cvičebního houpacího prkna – na víceúčelové hračky podporující motoriku a tvořivost dětí. Dobrý nápad, schopnost inovovat a odvaha jít s výsledným produktem na trh jsou klíčové hodnoty, které podporuje soutěž Živnostník roku i Česká spořitelna. Viktor Hrdina dokázal tyto hodnoty uvést do praxe, a proto mu ocenění Živnostník roku oprávněně náleží,“ říká Martina Jirásková, manažerka marketingové komunikace České spořitelny.

Druhé místo obsadil bednář Josef Fryzelka, který vyrábí sudy na víno a lihoviny od 5 do 600 litrů, kádě na kvašení ovoce, zelí, lihoviny s bylinkami, medovinu, pivo a to od třiceti až do deseti tisíc litrů, a také kádě a sudy pro lihovary. S úspěchem se setkalo zařazení do výroby netradičních bednářských výrobků, třeba dřevěných van různých variant, umyvadel, ochlazovacích kádí do sauny a bylinkových sedacích kádí, sprch a polévacích džberů. Nedávno se pustil do opravy staré bednářské dílny svého otce, z které vytváří muzeum rodinného bednářství.

Bronz získala Věra Vávrová, která šije pánské košile a dámské halenky.

Českým stříbrem pro rok 2017 je výrobce nábytku z ohýbaného dřeva TON a.s. Tato samostatná kategorie oceňuje tradici, kvalitu a šíření dobrého jména českého podnikání v zahraničí. O držiteli titulu rozhoduje na základě nominací poradní sbor tvořený osobnostmi ze společenského a především podnikatelského světa. Společnost TON má obchodní pobočky v pěti zemích a vyváží do více než 60 zemí světa. Export tvoří zhruba 75 % produkce.

Zdroj: Firmaroku.cz

 

Zleva: Josef Fryzelka Viktor Hrdina a Věra Vávrová
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina