konštrukcie

Stoly a stolky – trochu jiný pohled

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Při pravidelných návštěvách nábytkových veletrhů nafotím spoustu exponátů, které mě „něčím“ zaujmou, aniž bych v tu chvíli tušil, jak se získanou dokumentací naložím. Často tím „něčím“ bývá netypický vzhled, zajímavý konstrukční detail, neobvyklý funkční prvek anebo jen nevšední způsob prezentace. Když si pak po nějaké době dělám pořádek ve své fotobance, objevuji různé zapomenuté kousky, o které by byla škoda se nepodělit…

Vrstevnice

V roce 2012 vystavoval na mezinárodním nábytkářském veletrhu imm cologne čínsko-belgický architekt Hou Liang své práce ze série SITONCLOUD inspirované přírodou a krajinou. Šlo o stoly Sky Lake a Grand Canyon. V prvním případě mu bylo inspirací Nebeské jezero (Tchien-čch’) – morénové ledovcové jezero s křišťálově čistou vodou nacházející se v horském pásmu Ťan-šan v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně. Kde čerpal inspiraci pro svůj druhý stůl je zřejmé z jeho názvu.

Vizuální efekt stolů je založen na myšlence přirozené členitosti terénu zvýrazněné přiznanými vrstevnicemi. Dominantním prvkem stolů je jejich podnož (resp. podstavec), vyrobená z různě zakřivených pásků MDF lepených vrstevnicově na sebe a ve finále nalakovaná bílým pigmentovým lakem. Na podnoži je položena tabule z čirého skla. Vnitřní plochy podnože slouží jako 3D projekční plátno, na které jsou shora promítány různé barevné videoprojekce. Tím se celý vnitřní prostor dává do pohybu a evokuje různé přírodní scenérie – odrazy vodní hladiny, vlnící se koruny stromů, zapadající slunce atd. Na skleněné desce položené předměty, zejména nepravidelných tvarů, vrhají do vnitřního prostoru stíny, což má podle záměru autora připomínat mraky.

„To není jen stůl, ale imaginární prostor pro setkávání lidí, aby si spolu popovídali, napili se, zatančili si, veselili se…, aby uvolnili své skutečné emoce, od meditace až po oslavu,“ poznamenal autor k oběma designovým kouskům, které na svém webu nabízí za cenu 20–25 tis. EUR.

Nastavovací nohy

Ve stejném roce a na stejném místě, jen o pár kroků dále, prezentovala svoji tvorbu pod značkou Studiokepenic dvojice mladých designérů Mia Kepenek a Nicholas Frei z Curychu. Tehdy působili pod společnou firmou Frei & Kepenek. V roce 2015 se ale rozešli a od té doby působí samostatně.

Mia Kepenek v tehdy ještě společné expozici představila variabilní stolový systém Plug & Play. Systém je založený na komponentech stolových nohou a desek, které lze snadno a volně kombinovat. Výška stolu se může libovolně měnit, čímž lze vytvořil jídelní stůl nebo konferenční stolek, a to jednoduchým spojením soustružených dřevěných nožních prvků. Tyto soustružené segmenty jsou na horním konci opatřené kuželovým otvorem s ocelovou vložkou, na spodním konci kuželovým zakončením. Kuželový konec jedné nohy se zasune do kuželového otvoru druhé nohy, čímž dojde k jejich spojení a pevnému zafixování vůči sobě. Fixaci zvyšuje gravitační síla. Stolové desky jsou na spodních stranách opatřené čtyřmi dřevěnými kuželovými čepy, které slouží k nasazení nohou. Nohy jsou vyrobené z jasanu s olejovou povrchovou úpravou, jsou sou­stružené v různých tvarech o průměru do 70 mm. Stolové desky jsou zhotovené z lehkých voštinových panelů v různých velikostech a jsou lakované bílým matným lakem.

Čtyřapůlkilový jídelní stůl

Jak lehká může být dřevěná konstrukce a jaká může být minimální hmotnost, aby byl výrobek stále funkční? Tyto dvě otázky stály na počátku studie, jejímž výsledkem je stůl, navržený jako součást projektu Wood Transformation pod vedením profesora Jakoba Geberta na Kasselské škole umění a designu. Autorem návrhu je německý designér Rubens Becker, který své dílo představil na imm cologne v roce 2014. Pojmenoval ho výstižně „kleinergleich5“ (méně než nebo rovnající se 5). Stůl o rozměru 164×74,3×75,5 cm váží pouhých 4,5 kg a podle autora jde pravděpodobně o nejlehčí dřevěný funkční stůl na světě.

Stolová deska, resp. její horní plocha, je zhotovena ze 4mm topolové překližky. Ze spodní strany je v podélném a příčném směru vyztužena hustým žebrovým rastrem vyrobeným z masivních topolových latěk tloušťky 4 mm a spojených vzájemně tzv. přesunutím. Nohy jsou rovněž ze 4mm topolové překližky, vytvarované do U-profilu. S plátem jsou spojené prostřednictvím vlepených kostek z masivního topolu a spojovacích šroubů. Na dotaz, jaké zatížení stůl snese, mi jeho autor vysvětlil, že zátěžový test neprováděl, ale předpokládá jeho využití jako standardní jídelní stůl. Sednout nebo stoupnout na něho si ale netroufnul…

Stůl na dřevěných šroubech

Na závěr svého „designového okénka“ jsem si ponechal jeden netypický funkční prvek, který je zároveň i zajímavým designovým detailem – velký dřevěný šroub použitý jako hlavní součást podnože stolu. Tento prvek, vzbuzující ve mě pocit poctivého truhlářského řemesla, použil u návrhu stolu Vidun (v milánském dialektu „velký šroub“) italský designér Vico Magistretti už v roce 1987 (již dříve s tímto prvkem pracoval také např. Pierluigi Ghianda). Milánská společnost De Padova ho tehdy zařadila jako první stůl do svého výrobního sortimentu a nabízí ho již 30 let.

Základem stolu je dřevěná podnož, skládající se z horní a spodní trojnožky. Hlavním prvkem podnože je dřevěný šroub s maticí. Matice má tvar trojbokého hranolu. Ke každému boku je připevněna šikmo uložená plochá dřevěná noha. Hlava šroubu má obrácený půlkulatý tvar a v její horní ploše jsou zapuštěna tři vodorovná ramena. Na nich spočívá tabule z čirého tvrzeného skla. Otáčením šroubu můžeme upravovat výšku stolu od 63 cm do 80 cm.
Stůl je nabízen ve dvou základních variantách: s jednou podnoží a kulatou deskou nebo se dvěma podnožemi a s obdélníkovou deskou.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina