aktuality

Čpavkování dřeva: Jak vyrobit z dubu ořech?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Cpavkovani1mInzerce
Dřevěný nábytek a dekorace v tmavém, jemně nafialovělém odstínu dodá interiéru luxusní vzhled. Není proto divu, že ořechové dřevo je dražší, je těžké ho sehnat a nemůže si ho dovolit každý. Pokud se vám ale tento design líbí, můžete vsadit na techniku čpavkování, která dokáže dodat dubovému dřevu ořechový vzhled.

Ztmavování dřeva je populární technikou už po staletí. V době, kdy nebyly k dispozici žádné přípravky pro ošetření dřeva před zkázou, bylo dřevo termizováno, vloženo do 300°C tepla, kde zuhelnatělo a zkřehlo. Takové dřevo nejen získalo odolnost vůči parazitům a plísním, ale také krásnou tmavou barvu. Technika se používá i nadále, pro zkrášlení dřeva.

Jaké jsou další techniky?

Exkluzivního vzhledu dosáhnete designovou technikou čpavkování dřeva, která s trochou nadsázky dokáže proměnit dub v ořech.

Jak to probíhá?

Dubové dřevo před lakováním, které může být i surové, neopracované se vloží do čpavkovací komory, kde během pár hodin získá krásnou, jemně nafialovělou barvu typickou pro ořešák černý.

Pokud chcete, aby dřevo bylo úplně tmavé, čpavkuje se pod tlakem po dobu jednoho týdne. Oba výsledné odstíny jsou krásné, je jen na vás, který vám více ladí do interiéru.

I čpavkování dřeva naši předci již znali. V minulosti bylo běžné mít doma krávy, které čpavek vypouštěly. Dřevo, které ve chlévě bylo, pak nádherně změnilo barvu.

Proč je ořechové dřevo drahé?

Americké ořechové dřevo má charakteristickou kresbu, je tvrdé, husté a má krásný nafialovělý odstín. Náš český ořech bohužel tak krásný odstín nemá, je spíše našedivělý. Ořešák roste dlouho a tomu se musí rovnat i cena. Není proto divu, že se těžko shání, stojí hodně peněz a nábytek z něj si mohou dovolit jen ti movitější. Metoda čpavkování je proto skvělou alternativou, jak získat ořechový vzhled.

Kde čpavkovat?

Pokud vás technika zaujala a chcete dodat svému nábytku nádech luxusu a originality, vyzkoušejte čpavkovaní ve firmě TDV Borač, která disponuje prostornou čpavkovací komorou.

Cpavkovani2

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina