aktuality

Živnostníci požadují odvolání Milana Štěcha

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Milan StechVelmi nestandardní způsob, jak řešit nedostatek pracovníků na trhu práce představil předseda Senátu Milan Štěch. Ten navrhuje zdvojnásobit zdravotní a sociální odvody osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), čímž část z nich donutí přejít do zaměstnaneckého poměru.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR to považuje zatím za nejbrutálnější útok posledních let vůči téměř miliónu živnostníků a bude požadovat odvolání předsedy Senátu.

Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh považuje AMSP ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský. Ten prohlásil na setkání odborů KOVO v Olomouci (15. 6.), že stačí zvýšit odvodové podmínky pro osoby samostatně výdělečně činné na úroveň nyní platnou pro zaměstnance, a mnoho „pseudopodnikatelů” se raději nechá zaměstnat.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR k tomu dodává: „Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr je neuvěřitelný návrh. Nejde jen o to, že polovina ze všech živnostníků má živnost vázanou, řemeslnou nebo koncesovanou, tedy tím rozhodně nic neskrývají, ale dalších půl milionu OSVČ jsou především drobní obchodníci, majitelé malých koloniálů nebo například ženy, které si vytvořily živnost s ohledem na zvládnutí pracovních i rodinných povinností. Tento návrh je tak přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.“

Celý článek ZDE.

Foto: Předseda Senátu Milan Štěch na sjezdu odborového svazu Kovo (autor: Luděk Peřina, ČTK)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina