aktuality

Letošní WOOD-TEC prý bude atraktivnější

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

W T arena2015mWOOD-TEC je podle vyjádření většiny vystavovatelů nejdůležitějším veletrhem pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl v České republice a v posledních letech se zvyšuje jeho důležitost i pro Slovensko.

Pro většinu stolařů a truhlářů býval WOOD-TEC ještě před deseti lety akcí, na níž „nelze chybět“. To se ale od té doby změnilo a návštěvnost trvale klesá (z 22 584 v roce 2005 na 10 771 v roce 2015). Návštěvnost ale logicky kopíruje vývoj v rozsahu veletrhu. Zatímco v rekordním roce 2007 zaujímala čistá výstavní plocha veletrhu 14 260 m2, v roce 2015 se jednalo již jen zhruba o polovinu 7452 m2. S tím souvisí i klesající počet vystavovatelů. Tento trend by se letos chtěli pořadatelé pokusit zvrátit a slibují výrazné zatraktivnění veletrhu a jeho doprovodného programu.

Především vsází na rostoucí počet slovenských návštěvníků a veletrh WOOD-TEC 2017 pojali jako česko-slovenskou koncepci. Chtějí tak na brněnské výstaviště přilákat ještě vyšší počet našich východních sousedů.

Návštěvníci na WOOD-TECu nevyhledávají jen stroje, ale i komponenty pro výrobu nábytku. S rostoucí ekonomikou i spotřebou lze předpokládat, že tento trend bude sílit. Ovšem ti hlavní dodavatelé materiálů a komponentů pro výrobu nábytku, jejichž zákazníci vždy tvořili významnou část návštěvníků WOOD-TECu, veletrh v minulosti postupně opustili a je otázkou, zda se je pořadatelům podaří přesvědčit k návratu.

S cílem posílení návštěvnické atraktivity veletrhu WOOD-TEC budou pořadatelé i v letošním roce organizovat WOOD-TEC arénu, která by měla sloužit především k získávání informací o trendech a novinkách. Toto fórum bude otevřeno všem vystavovatelům, kteří chtějí posílit svou prezentaci před návštěvníky. Nutno ovšem připomenout, že tuto ambici měla WOOD-TEC aréna již v roce 2015, ovšem ze strany návštěvníků se setkala jen s mizivým zájmem. Prostor arény, vybavený kulatými stoly se židlemi, využívali hlavně zákazníci přilehlé kavárny k relaxaci a společenské konverzaci při kávě. Pořadatelé však letos slibují nové pojetí programu, tak se nechme překvapit.

Novinkou letošního WOOD-TECu bude soutěž WOOD-TEC Award, jejímž cílem je zvýraznění oceněných vystavených exponátů. Bude mít dvě kategorie: „Stroje a zařízení“ a „Komponenty“. Exponáty přihlášené do každé z kategorií bude posuzovat pětičlenná komise, v níž budou zástupci profesních asociací, vysokých škol a médií. Výsledky soutěže budou vyhlášeny první den veletrhu.

Foto: WOOD-TEC aréna 2015

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina