aktuality

Lípa z Lipky bojuje o titul Evropský strom roku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Lipa z LipkyVe středu 1. února oficiálně začalo mezinárodní internetové hlasování o Evropský strom roku 2017. Českou republiku v hlasování zastupuje Lípa na Lipce, která vloni na podzim získala titul Strom roku.

Jak si lípa povede mezi dalšími patnácti kandidáty, bude záležet hlavně na podpoře české veřejnosti. Mezi konkurencí je například javor z Anglie, pod nímž se natáčely scény z filmu Robin Hood s Kevinem Costnerem, mohutná albízie rostoucí na bývalé plantáži v Martiniku (zámořský department Francie), dub z estonského Tallinu zachráněný obyvateli před pokácením nebo platan na náměstí Jászai Mari, jeden z nejnavštěvovanějších stromů v Budapešti.

800 let stará Lípa z Lipky na Chrudimsku chce pozornost hlasujících přitáhnout nejen svou velikostí, ale také příběhem, v němž se objevuje Jan Žižka nebo Jan Amos Komenský. Fanoušci lípy věří, že se letos po sedmi letech podaří českému stromu v evropském hlasování zvítězit. Nejlépe si totiž zatím vedla Tatobitská lípa, která loni skončila stříbrná.

Mezinárodní soutěž pořádá Environmental Partnership Association, jejímž členem je Nadace Partnerství.

Hlasování potrvá až do 28. února a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 21. března v Evropském parlamentu v Bruselu.

Více informací naleznete na www.evropskystromroku.cz.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina