aktuality

Mladí čalouníci předvedli v Brně náročnost svého řemesla

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Calounici2016 1mVe dnech 25. a 26. listopadu 2016 proběhl na brněnském Výstavišti již 6. ročník Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v oboru vzdělávání 33-59-H/01 Čalouník. Soutěž odborných dovedností, kterou vyhlásil Cech čalouníků a dekoratérů a organizačně zabezpečila Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, se konala, stejně jako v předchozích pěti letech, u příležitosti Veletrhu středních škol.

O hodnotné ceny od partnerů soutěže se letos utkalo pět dvojčlenných družstev, a to pouze z českých škol. Soutěže se sice zúčastnilo i jedno družstvo ze Slovenska, ale protože se jednalo o žákyně teprve prvního ročníku, jejich výkony nebyly porotou hodnoceny. Svojí účastí však získaly neocenitelnou zkušenost pro další ročníky.

Jako hosté byli na Mistrovství přítomni také zástupci rakouských čalouníků: učitel odborného výcviku Helmut Grabner ze zemské odborné školy LBF Fürstenfeld, žákyně oboru čalouník-dekoratér z téže školy Sarah Meister a spolkový zmocněnec pro obor čalouník-dekoratér v Rakousku pan Mautner. Další žákyně kvůli onemocnění nemohla přijet. Původně se počítalo i s jejich zapojením do soutěže, avšak oni sami nakonec zvolili raději pozici pozorovatele. „Jsme zde poprvé a chtěli jsme nejprve vidět, jak Mistrovství čalouníků v ČR probíhá. Podobná soutěž, kterou pořádáme v Rakousku, se totiž od té vaší dost liší. Zatímco vaši žáci své dovednosti předvádí jen na určitých segmentech čalouněných výrobků, ti naši mají za úkol předvést své znalosti poněkud komplexněji. Např. očalounit židli a k tomu ještě provést dekoraci podlah a stěn interiéru. Pro návštěvníky z řad zájemců o studium je mnohem atraktivnější vidět finální výsledek než technologii výroby. Na druhou stranu musím uznat, že zadání vaši žáci dostali náročné. Na provedení klasické pružinové vazby se ukáže skutečný um čalouníka,“ řekl nám během soutěže Helmut Grabner.

Calounici2016 2mSoutěžící měli i na letošním Mistrovství dvě zadání:

  1. Vyrobit čalounění sedáku podnožky s vlnitými pružinami a soudobými materiály
  2. Zhotovit vázaný pružinový základ sedáku křesla na cvičném rámečku

Calounici2016 3mOrganizátoři se opět rozhodli pro náročnější zadání praktické části, která se tak více přibližuje praxi. Časově náročná byla hlavně vazba tlačných pružin. Zatímco čalounění sedáku podnožky s vlnitými pružinami zvládlo v časovém limitu vyrobit všech pět družstev, vázaný pružinový základ sedáku křesla dokázaly dotáhnout do finální podoby jen tři dvojice. Nicméně splnění časového limitu ještě neznamenalo, že byla splněna také kvalitativní kritéria, která hlavně rozhodovala o umístění soutěžících.

Na průběh soutěže dohlížela tříčlenná hodnoticí komise v čele s Ing. Helenou Prokopovou, cechmistrem Cechu čalouníků a dekoratérů. Hodnotila nejen přesnost provedení a vzhled, který je pro finální čalouněný výrobek rozhodující, ale i jednotlivé operace v průběhu výroby, jako je příprava jednotlivých dílů a podsestav, přesnost měření, technické postupy dílčích operací nebo faktory ovlivňující bezpečnost práce (pořádek na pracovišti apod.).

Ohodnocení výrobků a průběžných výkonů mladých čalouníků porotou pak určilo pořadí soutěžících družstev. Vítězství pro pořádající SŠSŘ Brno – Bosonohy po dvou letech získala dvojice Sabina Nováková a Josef Klvaň. Na druhém místě se umístili Václav Barták a Jakub Chládek ze SOU nábytkářského a SOŠ, s.r.o., Liberec a bronzovou medaili vyhráli Josef Hampl a Patrik Hermon ze SŠŘ a ZŠ Hořice.

Všechna tři vítězná družstva si kromě medailí a diplomů odvezla domů také hodnotné ceny od partnerů soutěže. Kromě toho získala odborné publikace a od hlavního mediálního partnera soutěže roční předplatné časopisu Dřevařský magazín. Hezkými cenami a drobnými pozornostmi ale byli odměněni i ostatní účastníci soutěže včetně „nesoutěžního“ družstva ze Slovenska a hostů z Rakouska.

Hotové výrobky – čalouněné podnožky – byly věnovány Firemní mateřské škole Lentilka, jejímž zřizovatelem je Jihomoravský kraj.

Účastníci letošního Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v oboru vzdělávání 33-59-H/01 Čalouník. V zadní řadě soutěžící, v přední řadě partneři a zástupci pořadatelů a mateřské školy Lentilka

Calounici2016 4V

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina