aktuality

Studenti restaurují další zámecké poklady

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slavkovske restaurovani1mV květnu, červnu a září tohoto roku se už popáté v řadě na moravském barokním zámku Slavkov – Austerlitz otevřely dveře všem návštěvníkům, které zajímají techniky a další taje restaurování umělecko-historických památek. I letos studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují v prostorách zámeckých koníren, a to – jako v předchozích letech – před zraky návštěvníků.

Celá akce chce přiblížit široké veřejnosti restaurování jako obor, který vrací historickým předmětům jejich někdejší lesk a slávu. Návštěvníci se přímo na zámku mohou seznámit s technikami, jako jsou restaurátorské průzkumy pomocí UV světla, mikroskopie nebo šelakové politury.

V tomto roce se restaurátorům – studentům, jenž si na zámku Slavkov – Austerlitz plní odbornou praxi – do rukou dostaly cenné předměty ze zámeckého mobiliáře. Jde o druhorokový manžetník s mimořádně krásnými porcelánovými miniaturami, trojnohý květinový stolek z majetku rodu Kouniců a o průzkum několika dalších předmětů pro budoucí pokračování projektu.

Slavkovske restaurovani2mZa poslední roky restaurátoři vrátili zašlý lesk již více než desítce cenných historických předmětů v hodnotě stovek tisíc korun. Za všechny například psacímu stolu posledního majitele zámku a významného českého vlastence Václava Kounice, barokní truhle, která byla zřejmě svatební darem pro novomanžele Josefínu a Václava Kounicovi, dvěma stolkům z pozůstalosti hraběte Kounice, stojacím biedermeierovským hodinám, které na jediné natažení vydrží jít celý rok, vyřezávané lavici – u té objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy – hlavě krejčovské figuríny a hned několika kouskům historické keramiky nejen z Vyškovska.

„Slavkovské restaurování se za půl dekády svého trvání stalo jednou z oblíbených akcí, kterou zámek během sezóny nabízí návštěvníkům. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že se lidem ukazují historické skvosty, ale restaurátoři jim ukážou i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu a jak časově náročný a také nákladný takový skutečný restaurátorský zásah je,“ říká autor projektu Mgr. Radek Ryšánek.

Slavkovské restaurování 2016 probíhá ve dvou fázích, které oddělují letní prázdniny. První probíhá od 9. 5. do 3. 6., druhá od 5. do 30. 9.

Slavkovské restaurování je společným projektem zámku Slavkov – Austerlitz (www.zamek-slavkov.cz), Mgr. Radka Ryšánka (www.rysanek.cz) a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně (www.vosrbrno.cz). Podrobnosti o akci se dozvíte na sociální síti facebook: www.facebook.com/SlavkovskeRestaurovani.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina