aktuality

Kritická situace ve stavebních a nábytkářských profesích

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

IBF tesar1mPočet kvalifikovaných řemeslníků klesá, zvláště ve stavebnictví začíná být situace neudržitelná. Počet vyučených zedníků a podlahářů klesnul za posledních deset let o 40 %, instalatérů a topenářů o 30 % a pokrývačů dokonce o 70 %. Stejný trend je i v profesích nábytkářských. Zatímco truhlářů je polovina, pokles u čalouníků je téměř o řád.

Podle rychlé analýzy AMSP ČR dopadnul rok 2015 ve stavebnictví poměrně dobře, kdy index stavební produkce běžných cen rostl o 8,3 % (pozemní stavby o 3,7 % a inženýrské stavby dokonce o 18,7 %), první měsíce roku 2016 už tak optimistické nejsou. Leden skončil meziročně o 10 % hůře a únor byl potom meziročně horší o 1 %. Stabilní je situace s ohledem na množství aktivních podniků ve stavebnictví, kterých bylo v roce 2015 celkem 170 036, tedy stejně jako v předcházejícím roce. O 2 % poklesl ve stavebnictví počet pracovníků na 357 634, ovšem jejich průměrná mzda naopak rostla, a to o solidních 4,6 % na 23.490 korun.

Začíná být ale kritický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Chybí totiž absolventi prakticky ve všech stavebních oborech řemeslného zaměření. V porovnání posledních deseti let je situace podle analýzy AMSP ČR v mnoha oborech již neudržitelná.

Řemeslný obor ve
stavebnictví
Počet absolventů
2005
Počet absolventů
2015
Zedník 705 482
Pokrývač 74 25
Podlahář 31 18
Instalatér 1070 874
Malíř a lakýrník 135 105
Kameník 11 2

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, k tomu uvádí: „Začíná se projevovat, že růst stavebnictví, který je strategicky svázán s tolik potřebným růstem celkových investic a tvorbou pracovních míst, brzdí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Firmy si vypomáhají cizinci s diskutabilními dovednostmi, v některých případech sahají zoufale i po vysokoškolácích, kteří se neuplatní na vyšších postech v jiných oborech.“

Jeho slova potvrzuje Josef Hypr, ředitel Střední školy stavebních řemesel v brněnských Bosonohách: „Situace na trhu absolventů ve stavebnictví je vážná, zatímco v roce 1995 bylo v Brně každý rok 700 nových absolventů oboru zedník, nyní jich je kolem třiceti.“

V nábytkářském sektoru je situace s kvalifikovanými řemeslníky ještě horší. Firmy nejsou schopny získat kvalitní vyučené pracovníky a zaměstnávají v podstatě kohokoliv s vědomím, že si na vlastní náklady zajišťují rekvalifikaci.

Řemeslný obor
nábytkářský
Počet absolventů
2005
Počet absolventů
2015
Truhlář 1863 951
Čalouník 163 32

Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů, komentuje nedostatečný stav absolventů: „Náš obor by byl schopen okamžitě zaměstnat téměř desetinásobek čalouníků, ale na trhu je dnes nenajdeme.“

Situaci dokresluje i majitel středně velké výrobní nábytkářské firmy LENA, František Žůrek, který zaměstnává 50 pracovníků: „Jsme už v situaci, kdy na pozice čalouníků bereme vyučené kuchaře, které přeškolujeme a sami si z nich vychováváme odborné pracovníky pro náš obor.“

Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), která vyhlásila letošek Rokem řemesel, proto mobilizuje na všech frontách a na Stavebních veletrzích v Brně podpořila několik akcí profesních spolků, které si kladou za cíl přilákat mladé lidi k řemeslu.

IBF tesar2mStřední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, připravila s podporou AMSP ČR a dalších profesních cechů Mistrovství české republiky v soutěžích odborných dovedností oborů klempíř, pokrývač, tesař, mechanik plynových zařízení a kominík. Ve dvou dnech předváděli nejlepší žáci z českých odborných škol svou zručnost před zraky tisíců návštěvníků Stavebních veletrhů. Slavnostní vyhlášení vítězů pak proběhlo v pátek 22.4.2016 v prostorách SŠSŘ Bosonohy.

MOBITEX GPMS1mRok řemesel 2016 byl na Stavebních veletrzích a veletrhu Mobitex reprezentován i  Cechem čalouníků a dekoratérů, který žáky svého oboru podpořil společně s AMSP ČR vyhlášením Ceny čalounického řemesla za nejkvalitněji zhotovené čalounické studentské dílo. Cena byla součástí Grand Prix Mobitex a získala ji studentka Regina Salas z Ústavu nábytku, designu a bydlení, Lesnické a dřevařská fakulty z Mendelovy univerzity v Brně.

Zdroj: AMSP ČR

Foto: Radomír Čapka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina